A rendszeres kávéfogyasztás kedvező hatásai

Egyre több kutatás vizsgálja a kávéfogyasztás jótékony hatásait, mégis szinte örök rejtély, hogy pontosan milyen folyamatok vezethetnek a feltárt egészségügyi előnyökhöz. Emellett nem szabad megfeledkezni a “vízválasztó” mennyiségről sem, melyet nem ajánlott túllépni!

Mivel a kávézás a szív-és érrendszerre is jelentős hatást gyakorol, ezért  adott a kérdés: szeretne tájékozódni a szív-és érrendszeri kockázatairól, érdekelné egy személyre szabott rizikóelemzés? A CMC Déli Klinika kardiológiai szakrendelése keretében szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére! Alapos kivizsgálás, és állapotfelmérés is kérhető. 

Friss kutatások a kávéfogyasztás kapcsán 

Egyre növekszik a tanulmányok száma, melyek a kávéfogyasztás egészségünkre gyakorolt kedvező hatásait boncolgatják. Gondoljunk például a rendszeres kávézás általi kedvezőbb bélflóra-összetételre, vagy a jobb koncentráció és fokozottabb teljesítmény elérésére a fogyasztása révén. 

Minimum 3 csészényi mennyiség elfogyasztása támogatja az artériák egészségét, mivel közreműködik a kalcium lerakódásának gátlásában, ezzel pedig mérsékeli az erek eltömődésének rizikóját. 

Ne feledje azonban, hogy napi 6 csésze feletti mennyiség elfogyasztása esetén már negatív kardiológiai hatásokkal kell számolni. Fontos tehát a mértékletesség a kávéfogyasztásban is, mint minden másban. 

A kávé bélrendszerre gyakorolt hatása 

A bélflórát elemző vizsgálat során 34 férfinél végeztek vastagbéltükrözést, emellett szövettani mintát is begyűjtöttek. Továbbá felmérték a résztvevők kávézással kapcsolatos szokásait. A kávéfogyasztásuk becslése után két csoportra osztották őket. Egyik csoportba a napi minimum 82,9 mg koffeinfogyasztók, a másikba pedig az értéket el nem érők kerültek. 

A vizsgálatok alapján a bélflóra és a kávéfogyasztás összefüggését feltételezik. Ezek azonban csupán sejtések, mégis nagy eséllyel a koffeint vélik felelősnek az egészségünkre gyakorolt hatásokért. 

Az említett analízis során arra jutottak, hogy a több koffeint fogyasztók flórájában nagyobb arányban voltak megtalálhatók jótékony baktériumok, amelyek gyulladáscsökkentő hatást közvetítenek, és kevesebb a „káros” baktériumfajtákból. 

Annak ellenére, hogy ezek szintén a normál bélflóra alkotóelemei, megemelkedett szintjük mégis ártalmas lehet. A pontos mechanizmus tisztázásához, és felderítéséhez azonban még több vizsgálat szükséges. Meglehet, hogy a kávé egyéb komponensei hatnak jótékonyan a bélflórára. 

A teljesítmény és a kávéfogyasztás 

Az University of South Australia kutatói több mint 300 000 résztvevő adatai vizsgálata során rávilágítottak, hogy a kávé segíthet a koncentráció növelésében, illetve jobb teljesítmény elérésében, viszont a mértéktelen fogyasztás során már ingerlékenység, hányinger is megjelenhet. 

A vérnyomás egészséges tartományban tartása érdekében fontos, hogy a 6 csészényi mennyiséget ne lépjük túl! Az érték felett ugyanis már negatív kardiológiai hatások jelenhetnek meg.

loading...