Jön az asztalcsapkodás: Nagyon-nagyon frusztrált az Orbán-kormány, mert még mindig nem kapnak pénzt az EU-tól

Kép forrása: MTI

Magyarország maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre, pedig már a kormány bevallása szerint is egyre nagyobb szükség lenne az uniós forrásokra, ennek érdekében pedig a Telex forrásai szerint intenzívebbek a tárgyalások a választások óta.

A magyar kormány nagyon-nagyon frusztrált amiatt, hogy az Európai Bizottság visszatartja a helyreállítási alapok pénzeit

– erről Orbán Balázs beszélt az Euronewsnak adott interjújában. Orbán szerint a teljes magyar jogrendet, így az alkotmányos berendezkedést is át kellene alakítani ahhoz, hogy az Európai Bizottság korrupcióellenes ajánlásait teljesíteni tudják, ami „nem kivitelezhető”.

Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért is felelős miniszter szerint készek jogszabályokat is módosítani ahhoz, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak, írja a 444. Navracsicsnak némileg ellentmondanak Orbán Balázs szavai: a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtök délután nyilatkozott az Euronewsnak, és többek között arról is beszélt: „nem kivitelezhetőek” a Bizottság országspecifikus ajánlásai.

„Ezek olyan általános ajánlások, amelyek végrehajtáshoz a magyar jogrendszert alapjaiban kell megváltoztatni. Ehhez meg kell változtatni az egész alkotmányos rendszert”

– mondta Orbán Balázs. Szerinte „nem tisztességes” az, hogy Magyarország a 27 tagállam közül egyedüliként nem fér hozzá az EU-s forrásokhoz, holott a helyreállítási alapnak az „európai szolidaritásról kellene szólnia”.

„Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon frusztráltak vagyunk az ügy miatt, és azt látjuk, hogy egy nyilvánvaló kettős mérce és politikai nyomásgyakorlás érvényesül az ügyben.”

Navracsiccsal ellentétben Orbán szerint nem érheti kifogás a magyar közbeszerzési rendszert: „A magyar gazdaság nagyszerűen teljesít, az elemzők, a különböző agytrösztök is azt mondják, hogy az európai forrásokat megfelelően használják fel Magyarországon, és ez segítette az elmúlt évek gazdasági növekedését.”

„Az elmúlt évek GDP-növekedése nagyrészt az uniós forrásokon alapult, és még Angela Merkel is azt mondta, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat – pedig vele voltak politikai konfliktusaink. Ha valaki jól használja fel az európai forrásokat, akkor prosperitást és felzárkózást lát. És épp ez történik most” – hangsúlyozta Orbán Balázs.

Orbán arról is beszélt, hogy az uniós szankciók ügyében az EU-nak „valamit másként kell csinálnia, és többet kell dolgoznia a békéért”. Visszautasította egyébként azokat a vádakat, hogy a kormány oroszbarát politikát folytatna: „Az oroszok a barátságtalan országok listájára is feltettek bennünket. (…) Néhány liberális megpróbálja olyan országként ábrázolni Magyarországot, amely nem része az európai közösségnek. Ez azonban nem igaz. Nagyon racionális, geopolitikai alapokon állunk, és készek vagyunk a nemzeti érdekeink megvédésére. Ugyanakkor büszke tagjai vagyunk az Európai Uniónak és a NATO-nak.”

Orbán kiemelte azt is, hogy feltételek nélkül támogatja a magyar kormány Ukrajna és Moldova EU-tagjelöltségét, még úgy is, hogy szerinte a múltban voltak „kisebb konfliktusok a magyar kisebbségek ügyében”.

loading...