Kiadták a riasztást: itt jönnek felhőszakadások órákon belül

Öt megye kivételével mindenhová citromsárga riasztást adott ki szombaton délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar-felhőszakadás veszélye miatt: az érintett területeken akár húsz milliméternél is több csapadék eshet rövid idő alatt, írja a katasztrófavédelem. A riasztás nem érinti Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét.

A Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy a késő délelőtti óráktól szórványosan lehet számítani zivatarra, leginkább a Pécs-Esztergom és Gyula-Ózd vonalak által meghatározott térségben. Délután már nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok is, amikhez felhőszakadás, jégeső, illetve viharos szélrohamok társulhatnak. Estétől várhatóan csökkenni kezd a zivatarhajlam.

Hétfőtől csütörtökig pedig harmadfokú hőségriasztás lesz. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Zivatarlánc az Alföldön

Egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok délutáni órákban, de már délelőtt is előfordult egy-kettő. Elsősorban az Alföld nyugati, középső és déli tájain tombolnak zivatarok, és közben a Tisza vonalánál masszív zivatarlánc is összeállt

– figyelmeztet az Időkép.

A zivatarok helyenként kiadósabb csapadékkal érkeznek helyenként pedig jégeső és viharos szél is kísérte és kíséri a zivatarokat.

loading...