Lemondott az Orbánék által hitelezett szélsőjobbos Marine Le Pen

Kép forrása: AFP

Az elmúlt 36 év legjobb eredményét érte a francia törvényhozási választásokon a Nemzeti Tömörülés. Marine Le Pen ezután bejelentette: lemond pártelnöki tisztségéről – írja a hvg.hu. a Le Monde információi alapján. A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés korábbi elnöke a francia lap szerint döntését azzal indokolta, a jövőben inkább a parlamenti munkájára kíván koncentrálni.

Le Pen egyszer már átmenetileg lemondott, akkor Jordan Bardella vette át a helyét. A mostani törvényhozási választáson elért 89 képviselői hely megszerzését követően azonban úgy tűnik, véglegesen lemond tiszségéről a pártelnök.

A törvényhozási választások második fordulójában a jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macron pártja, valamint centrista szövetségeseivel alkotott Együtt! nevű koalíciója győzedelmeskedett.

A pontos eredmények szerint a kormánypárt a korábbi 345 képviselője helyett a következő öt éves ciklusban már csak 246 embert delegálhat a nemzetgyűlésbe, mely az abszolút többséghez szükséges 289 szavazat alatt marad.

A legfőbb ellenzéki erő a kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt összefogó NUPES elnevezésű szövetség, mely 131 képviselővel lesz jelen a nemzetgyűlésben. A szövetség pedig már akcióba is lépett, hétfői közleményük szerint július 5-én bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Macron kormánya ellen, hiszen az nem szerzett egyértelmű többséget a vasárnapi parlamenti választásokon.

loading...