Szijjártó úgy tudja, hogy az oroszok megbízhatóak, majd kiderült, hogy Magyarországra sem jön gáz keddtől az egyik vezetéken

Fotó: Ellenszel.hu

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol szinte veszekedésbe bonyolódott a műsorvezetővel az orosz gázszállítások kérdése miatt. A külügyminiszter úgy tudja, hogy az oroszok nagyon megbízhatóak, ám az interjúja közben robbant a hír, miszerint mégsem annyira megbízhatóak.

A miniszter a globális minimumadóval kapcsolatban elmondta, hogy ezzel kapcsolatban kompromisszumot kötöttek, azonban a háború miatt a termelő vállalatok szerinte veszélybe kerülnének a jelenlegi gazdasági környezetben. Szijjártó szerint munkahelyen tízezrei kerülnének veszélybe. Szerinte az extraprofitadó nem vonatkozik a termelő vállalatokra, ezért nem lehet azzal összehasonlítani.

A globális minimumadó rendszerét bonyolultnak nevezte, és azt mondta, az ország versenyképességét rontaná, így nem támogatják a bevezetését.

Szijjártó bejelentette, hogy minden rendben, majd kiderült, hogy nincs

Az orosz Gazprom felmondta a gázszállítási szerződéseket egyes országokkal, köztük Bulgáriával is, azonban Magyarország továbbra is két útvonalról kapja a gázt. Az egyik útvonal Bulgárián keresztül vezet, és arra kérte az oroszokat Szijjártó, hogy a balkáni ország kiesése ellenére is biztosítsák a magyar gázellátást.

A műsorban azt mondta, hogy „technikai problémák miatt” lecsökkent a szállított gáz mennyisége egyes nyugati országokban, azonban Magyarországra az előírt mennyiség 88%-a megjött. Arra kérte az orosz külügyminisztert, hogy a bizonytalan helyzet fennállásig déli irányba tereljék a gázt.

A műsort vezető Szöllősi Györgyi rákérdezett, miért veszi az átlagnál drágábban Magyarország a gázt Oroszországból, amire Szijjártó ingerülten reagált:

“Megkérdezhetem, hogy ezt honnan veszi?”

– kérdezte a miniszter, majd miután Szöllősi közölte, hogy az Eurostat adatsoraiból, csak annyit mondott, hogy „biztosan sok gázszerződést látott már.”

Szijjártó szerint “a szélrózsa minden irányából” lehetősége van a kormánynak földgázt vásárolni. Azt mondta, “nem szeretik elmondani“, hogy hosszú idő után elsőként kötöttek nyugati szereplővel hosszú távú gázvásárlási szerződést. “Az exportunk összességében 80%-ban az Európai Unióba irányul, jelentette ki a magyar gazdasággal kapcsolatban.

Szijjártó szerint a Fidesz-kormány tökéletes, azonban a szomszédos országok nem végezték el a házi feladatukat az energiabiztonság területén. Elmondta, hogy az Orbán-kormány a “legnagyobb humanitárius akciót” hajtja végre, és elítélik Oroszország háborúban játszott szerepét, de szerinte ettől függetleníteni kell az energia helyzetét.

Szijjártó arcoskodása előtt jelent meg a hír a gázszállítások szüneteltetéséről

 Egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom

– írja a G7. A vezetéken karbantartást végeznek és kedden fogják kezdeni.

A portál szerint ez a magyar földgázellátást is érinti, mert szeptember óta ebből az irányból érkezik az orosz gázimport jelentős része, illetve a háború kitörése óta a Török Áramlatról kapjuk az orosz gáz egyharmadát. Elméletileg a kieső gázt tudjuk pótolni más útvonalon keresztül.

A G7 szerint a korlátozás a teljes európai piacot érinti. A teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. Ennek kiesése önmagában is jelentős, de az Északi Áramlaton keresztül is csak harmadannyi gáz érkezett, mint korábban. A Gazprom itt is karbantartásról beszélt, ugyanakkor a németeket hibáztatták a történtekért.

loading...