Milyen esetekben hasznos egy kézi permetező?

A kézi permetezők bár nem tartoznak az alapvető kerti eszközök közé, néha azonban mégis roppant hasznos lehet a jelenlétük. Ráadásul egy egyszerűen használható, kedvező árfekvésű termékről van szó, így voltaképpen minden kertész felszerelésében méltó helye van. Mikor is lehet praktikus? Nézzünk pár példát!

Szobanövények öntözése

Akinek nincs része abban a kiváltságban, hogy családi házban élhet, annak kert híján be kell érnie a szobanövényekkel, melyeket elhelyezhet a lakásban vagy az erkélyen. Azonban ezek a növények is igénylik a napfényt, a tápanyagban dús földet, és persze az öntözést.

Erre a célra ugyan egy locsolókanna is megfelel, de a finnshop.hu kézi permetezőinek használata sokkal praktikusabb: az eszköz ugyanis erős vízsugár helyett lágy permettel locsol, amely a frissítő nyári záporok hatását idézi. 

Ezáltal a benti növények is átélhetik, hogy milyen lehet, amikor az eső finoman benedvesíti a leveleiket, megáztatja a földjüket. A víz ugyanis így nemcsak a gyökerükhöz, hanem a szárukhoz, leveleikhez, virágaikhoz is eljut, amitől sokkal jobban érzik majd magukat.

Kényelmes és gyors locsolás kis területen

Akinek nagyobb kertje van, annak minden bizonyára van öntözőrendszere, vagy legalább egy locsolótömlője, a kis alapterületű kertek esetén azonban nem mindig kifizetődő beruházni egy komplett rendszer kiépítésébe.

Ha tényleg csak egy talpalatnyi kertünk van, akkor azt nagyszerűen rendben tarthatjuk az olyan kézi eszközökkel, mint a locsolókanna vagy a permetező. De még nagy kertek esetén is jól jöhet, ha esetleg az öntözőrendszer nem egyformán locsol mindenhol, és kimarad egy-két tő növény az udvar végében. 

Ilyenkor nem kell az egész rendszert áttelepíteni, hanem csak megtöltjük vízzel a kézi permetezőt, és pár mozdulattal felfrissítjük a szomjazó növényeket. A permet hasonló ahhoz, mint amit egy esőztető produkál, így az öntözés hatékonyságában nem lesz különbség. 

Csupán arra kell figyelni, hogy a locsolást lehetőleg vagy a kora reggeli, vagy az esti, naplemente utáni órákra időzítsük, főleg a nyári időszakban. A leveleken megülő vízcseppek ugyanis napfény hatására nagyítóként működnek, ezáltal megégethetik a leveleket és virágokat. 

Ha nem vagyunk restek korán kelni, akkor használjuk ki a növények számára legideálisabb hajnali órákat, ilyenkor ugyanis öntözés után a vízcseppek a felkelő nap hatására elpárogolnak, így nem okoznak gombásodást. 

Hatékonyabb vele az öntözés, mint egy kannával

Nem véletlen, hogy a kertészetekben is előszeretettel alkalmazzák a csepegtetős vagy esőztetős öntözést. Ha ugyanis kannával vagy tömlővel erős vízsugárral locsoljuk a talajt, akkor a víz csak elfolyik a tetején, és bár a felszínen sár képződik, közel sem biztos, hogy a nedvesség leért a növény gyökeréig. 

Ám ha permetezőt használunk, akkor egyszerre csak kisebb mennyiségű vizet juttatunk a talajra, amit szép lassan el tud nyelni, így a növény is megkapja a kellő folyadékot, és a talaj felszíne sem fog tocsogni a sárban.

loading...