Előzzük meg, hogy a matracunk penészes legyen!

A penész mindenkinek a rémálma. Sehol nem örülünk neki, ha megjelenik, pláne, ha beférkőzik bútorainkba! Azonban egy nedves környezetben vagy azokban a helyiségekben, ahol jobban párás a levegő, nagyon könnyen megjelenik és elterjedhet.

Ha a matracunk lesz penészes

Sok helyen kialakulhat ez a nemkívánatos jelenség, de ha a matracunkban telepszik meg, akkor az már nem sok jót jelent, nem sok esély van rá, hogy ki tudjuk onnan maradandóan tisztítani, ilyenkor sajnos már inkább érdemes kicserélni, nincs más lehetőség.

A Nonstop Bútor webáruház matrackínálata bőven ad alternatívákat az új fekvőhely kialakítására. Számtalan opció várja az érdeklődőket mind önálló matrac és ágykeret, mind franciaágyak vagy különféle kanapék tekintetében. Nagyon fontos, hogy mindig ajánlatos kipróbálni az adott fekvőhelyet a leggyakoribb alvási szokásainknak megfelelően.

Az új matrac kiválasztása

Ha már meglévő ágykerethez szeretnénk új matracot, akkor adottak a lehetőségek, bár újramérni mindig érdemes. Ha viszont a teljes ágyat le szeretnénk cserélni, akkor javasolt átgondolni, hogy megfelelő volt-e a régi matrac mind méretében, mind összetételében, kialakításában.

Ha két főre tervezzük a matrac beszerzését, akkor a legfontosabb szempont, amit mérlegelni kell, hogy milyen a súlyelosztás. Sarkítva, ha az egyik fél 50, a másik meg 150 kg, akkor egyértelmű, hogy két külön matracot kell beszerezni. Napjaink egyik legjellemzőbb betegsége a derék- és hátfájás. Ezek kiküszöbölésére és megelőzésére már kiváló minőségű ortopéd, sok helyen zónázott matracok kaphatók, amelyek a megfelelő helyeken biztosítják az alátámasztást a gerincnek. 

A penész megjelenése a lakásunkban

A legfontosabb, hogy átgondoljuk, hogy milyen a lakásunk szigetelése, a nyílászárók minősége. Érdekes módon pont, hogy az újabb, magasabb minőségű nyílászárókkal felszerelt lakásokban jellemzőbb a penészesedés megjelenése, hiszen olyan jól záródnak az ajtók, ablakok, hogy nem tud rendesen szellőzni a lakás. Ha a lakás kicsi, az még plusz zavaró tényező.

A legnedvesebb helyiség a fürdőszoba, pláne, ha együtt van a wc-vel, és még ablaka sincs. Ekkor nagyon fontos, hogy megfelelő szellőző berendezés legyen beépítve. Ha a hálószoba egy ilyen fürdőszoba mellett helyezkedik el, akkor nagy valószínűséggel ott is megjelenik a penész, és a legkellemetlenebb, ha ez a matracunkat érinti.

A legfontosabb a megelőzés

A lakás szigetelését tekintve a legújabb nyílászárók már önmagukban tartalmaznak szellőzési lehetőséget beépítve a fába. Ha sokan használják a fürdőszobát, akkor nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. Ha nincs ablak, akkor pedig a már említett szellőztető rendszer beépítése.

A penész leginkább valamelyik sarokban szeret megtelepedni először, ezt követően terjed szét. Ha már észrevettük, hogy megjelent valahol, akkor azonnal tüntessük el. A legjobb mód erre a jó öreg bevált recept, az ecetes vizes lemosás. Ez tisztít és fertőtlenít is egyben. Persze beszerezhetünk különféle vegyi tisztítószereket is.

loading...