4 nagyszerű tipp, ha elakadtunk a függöny kiválasztásában

Egy lakás függönyök nélkül sosem lesz igazi otthon. Az ablakokat körülölelő textíliák adják meg azt a pluszt, amitől igazán jól érezzük magunkat a helyiségben. A megfelelő függöny kiválasztása azonban közel sem egyszerű, de az alábbi tippek segítségével sokkal könnyebb lesz.

Használjunk kiegészítőket!

Még a legegyszerűbb függönyt is fel tudják dobni az olyan kiegészítők, mint például egy stílusos Home&Style függönyelkötő vagy egy függönytű. Ezért ha jelenleg nincs lehetőség új függöny vásárlására, de már unjuk a régit, akkor nem feltétlenül kell nagy átalakításokban gondolkodnunk, hiszen ezekkel az eszközökkel is változtathatunk az összképen.

A függönyelkötőt mindig az adott textil stílusa és színe alapján válasszuk ki; a bojtos darabok például igazi jolly jokernek tekinthetőek, hiszen szinte minden színhez és fazonhoz találunk megfelelőt. A kristályos vagy zsinóros modellek esetén viszont már jobban oda kell figyelni, ezek ugyanis nem passzolnak minden stílushoz.

Ne feledjük, hogy az elkötők elsősorban díszítésként, dekorelemként funkcionálnak, ezért ne húzzuk őket túl szorosra a függöny körül; elég, ha csak lazán lógnak, de azért ne is csússzanak le. Ha nagyon szorosan rögzítjük, akkor meggyűrik az anyagot, a ráncokat pedig hosszas vasalással tudjuk csak kisimítani.

Ügyeljünk a megfelelő méretre!

Amikor függönyt választunk, a méret meghatározásánál ne feledjük, hogy az ablaknál legalább két, két és félszer szélesebb anyagra lesz szükségünk, hogy a redőzése megfelelő legyen. Ekkora szélességnél már bátran lehet játszani a kisebb-nagyobb redőkkel, de ügyelni kell arra, hogy a méretük egyforma legyen, hiszen csak így lesz az összhatás igazán szép.

A sötétítő függönyök esetén is fontos, hogy behúzott állapotban se feszüljenek, ezért itt is válasszunk az ablak szélességénél jóval nagyobb méretű textilt.

Mintás vagy sima?

A sima függönyök mellett gyönyörű mintás darabokat is lehet kapni az üzletek kínálatában, ezek választása során azonban legyünk körültekintőek. Kis térben például ne használjunk nagy méretű motívumokkal ékesített függönyt, ugyanis ez optikailag csak tovább szűkíti a teret. Ugyanígy egy kisméretű ablakra sem illik a nagy mintás függöny és fordítva.

A mintás függönyöket ne ráncoljuk be túlságosan, mert így nem fognak érvényesülni a rajta lévő motívumok, ezeket hagyhatjuk kicsit feszesebben.

Ha egyszínű textilt választunk, akkor érdemes a már említett kiegészítőket alkalmazni, elkerülve ezzel az egyhangú összhatást.

Rövid vagy hosszú?

A földig érő függönyök optikailag növelik a belmagasságot, ugyanakkor nem praktikusak abban az esetben, ha kisgyermek vagy kutya, esetleg macska is él a lakásban. Egy földig érő, lengedező függöny ugyanis könnyen játékká válhat, és a gyermek vagy az állat tönkreteheti vagy magára ránthatja. Ilyen esetekben tehát praktikusabb a rövid kivitel.

Ha viszont ilyen szempontból a függöny nincs veszélyben, akkor válasszunk bátran földig érő darabokat, hiszen nagyon szépek és elegánsak.

loading...