A briteket nem érdekli Putyin fenyegetése: modern rakéta-sorozatvető rendszereket küldenek Ukrajnának

Wagner-vezér: Orosz területek fognak elesni
Kép forrása: AP

Putyin tegnap azzal fenyegetett, hogy ha rakéta-sorozatvetőket kap Ukrajna, akkor új célpontokat fog támadni az orosz hadsereg az országban. A britek erre bejelentették, hogy modern rakéta-sorozatvető rendszerrel segítik az ukránokat.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint M270-es rakéta-sorozatvető rendszerrel segítik az ukránokat, a rendszert már útnak is indították a keleti frontra. Az M270 MLRS 1983 végén állt szolgálatba, 2003 óta nem gyártják, de még így is modernt technológiának számít. A brit minisztérium közlése szerint a hatótávolsága 80 km, ezen a távon belül hajszálpontosan tud célozni – írja a Telex.

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere azzal érvelt, hogy a rakétavetők szállítása indokolt, mert „ahogy Oroszország taktikája változik, úgy kell változnia az Ukrajnának nyújtott támogatásunknak is”. A lépés azzal a kockázattal jár, hogy tovább provokálja az amúgy is ingerült Kremlt.

Kép forrása: Reuters

Vasérnap ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök – elsősorban az Egyesült Államoknak címezve – közölte, hogy ha valaki nagyobb hatótávolságú rakétákkal kezdi ellátni Ukrajnát, akkor Oroszország újabb célpontokat fog támadni.

loading...