Akkora szívatást kap a nyakába Orbán az EU-tól, amilyenre még nem volt példa – ezt megvétózni sem tudja

Fotó: Ellenszel.hu

Hiába harcolta ki a magyar miniszterelnök a hatodik szankciócsomag elfogadása előtt, hogy a Barátság vezetéken még érkezhessen orosz olaj Magyarországra, az Európai Bizottság véget akar vetni ennek a gyakorlatnak.

A Bizottság további intézkedéseket fontolgat annak érdekében, hogy hosszú távon megakadályozza az orosz olaj Magyarországra történő szállítását

értesült a Spiegel Online.

Az Euronews által szemlézett német lap szerint ennek oka az a kivételezés, amelyet Orbán Viktor a legutóbbi EU-csúcson kiharcolt magának az olajembargó kapcsán. A magyar kormányfő elérte, hogy Budapest továbbra is vásárolhat orosz olajat a Barátság vezetéken keresztül.

Annak érdekében, hogy orosz olaj ne juthasson Európába ily módon az elkövetkező években, a Bizottság most importvám bevezetését fontolgatja. Ez lehetővé tenné, hogy a megfelelő időben olyan drágává tegye az orosz olajat, hogy azt már ne érje meg Európába exportálni.

A német lap további előnyként említi, hogy az európai miniszterek tanácsa minősített többséggel dönthet a tarifáról, Orbán tehát nem tudná megvétózni. Az uniós diplomaták szerint az EU így olyan eszközhöz juthat, amellyel hosszú távon teljesen megakadályozhatja az Európába irányuló orosz olajszállításokat.

A legutóbbi uniós csúcstalálkozón az európai kormányok megállapodtak abban, hogy az év végéig beszüntetik az orosz tengeri olajszállításokat. Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság azonban továbbra is kaphat orosz kőolajat csővezetéken, így a jelenlegi importmennyiség legalább tíz százaléka továbbra is áramolhat Európába.

Megfosztanák Magyarországot a szavazati jogától Orbán miatt

loading...