Orbán Viktor megpróbál visszasunnyogni az Európai Néppártba, de esélye sincs, hogy bekerüljön

Schengeni övezet: kizárnának minket, komoly következményekkel járna.
Kép forrása: MTI

Az Euronews információja szerint a legnagyobb európai pártcsaládban kifejezetten örülnek annak, hogy még tavaly eltávolították a Fideszt, így Orbán Viktor oroszbarát politikája nem hozza kellemetlen helyzetbe a Néppártot.

A lap úgy tudja, Navracsics sikertelenül kért találkozót Manfred Webertől. Az Euronews tudósítója is részt vett az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán, ahol elnökké választották Manfred Weber eddigi frakcióvezetőt. Később kiderült, hogy Navracsics Tibor, az új kormány uniós pénzekért felelős minisztere is a kongresszusra látogatott, ami azért érdekes, mert Navracsics pártja, a Fidesz tavaly botrányok sorozata után távozott a Néppártból. Ugyanakkor Navracsics a KDNP-nek is a tagja, amely továbbra is benne van a Néppártban, a politikus emiatt tudott részt venni a kongresszuson.

Navracsicsot egyébként a kongresszus apropóján az atv.hu is kérdezte. A politikus az atv.hu-nak azt mondta: azért nem találkozott Weberrel, mert a Néppárt elnöke folyamatosan a pódiumon volt.

Navracsics arról is beszélt, hogy sajnálatosnak tartja, amiért a Fidesz már nem a Néppárt tagja, de szeretné, ha valamilyen intézményes kapcsolat létrejönne a Fidesz és a Néppárt között, ami, megfogalmazása szerint „akár újbóli tagság is lehet”. Az atv.hu arra is rákérdezett e kijelentés után, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott-e felhatalmazást arra, hogy dolgozzon a Fidesz-Európai Néppárt kapcsolatokon, hogy akár újra tag lehessen a Fidesz. Navracsics Tibor erre azt felelte: [Orbán Viktor] „tud róla és nem ellenzi”.

Navracsicsnak azért is van nehéz dolga, mert Weber azt nyilatkozta a napokban, miután Orbán Viktor miniszterelnök kilátásba helyezte a magyar vétót az EU-csúcs előtt a tervezett olajembargó miatt, hogy

„neki már elege van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet az EU-ban”. Weber szerint eljött az ideje annak, hogy megszüntessék az egyhangúságot a 27-ek döntéshozatalában.

Orbán Viktor nem tudja visszakönyörögni magát a Néppártba. még Navracsics segítségével sem.

loading...