A svéd parlament ma szavaz a NATO-csatlakozásról

Kép forrása: EPA/TT/MTI

Mind a kormányzó Szociáldemokrata Párt, mind Magdalena Andersson miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott: Svédországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz. A Reuters jelentése szerint a svéd kormányfő hétfőn a parlamentben kér széles körű támogatást a NATO-hoz való csatlakozási kérelem beadásához, írja a Telex.

Ezt a héten Finnország hivatalosan is meglépte, és várhatóan a jövő héten így tesz majd Svédország is. Bár a két ország eddig is szorosan együttműködött katonailag az Egyesült Államokkal és a nyugat-európai országokkal, ezzel a lépéssel végleg feladják az évtizedek óta fenntartott semlegességüket.

„Holnap biztosítani fogom a Riksdag széles körű parlamenti támogatását a svéd tagsági kérelemhez, és ezt követően készen állunk a kormánydöntés meghozatalára”

– nyilatkozta vasárnapi sajtótájékoztatóján Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, hozzátéve: a NATO-csatlakozás az ország biztonságának az érdeke. Előtte a kormányzó svéd Szociáldemokrata Párt is arról tett közzé egy nyilatkozatot, hogy Svédországnak minél hamarabb csatlakoznia kell az észak-atlanti védelmi szövetséghez, írja a CNN.

Évtizedekig a szociáldemokraták voltak a semlegesség legnagyobb szószólói, most viszont mind a párt támogatói, mind a tagsága körében erősebb az aggodalom Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Ann Linde svéd külügyminiszter történelminek nevezte a szocdemek vasárnapi döntését, hozzátéve: az Ukrajna elleni orosz invázió nagyban rontotta Svédország és egész Európa biztonsági helyzetét.

Vasárnap a NATO külügyminisztereinek berlini találkozója után a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg is úgy nyilatkozott, „ajtajuk nyitva áll” Finnország és Svédország előtt és valószínűleg a török vétó sem fenyeget már.

A NATO-főtitkár bejelentette: sikerült megállítani az illiberálisok bővítés-ellenes tervét

loading...