Elnöki rendeletet adott ki Putyin, visszatáncolt egy kicsit gázügyben

Putyin rendkívüli beszédet mondott
Kép forrása: AFP
Nyugtató tartalmú leveleket küldött ki a Gazprom az európai gázvásárlóknak, amelyekben azt üzente, hogy nyugodtan fizessék ki a gázszámláikat úgy, ami nem sérti az Európai Unió által meghozott szankciókat és a levelek egy friss orosz elnöki rendeletre hivatkoztak, ami gyakorlatilag két ponton is fontos engedményeket jelent az uniós gázvásárlók felé – írta meg a Bloomberg híre alapján a Portfolio.

Az új orosz elnöki rendeletet még május 4-én adták ki (a felsorolásban a 7. pont szól erről a témáról), ami gyakorlatilag két fontos engedményt is tartalmaz az oroszok felől az uniós gázvásárlók felé és erre utalt az azután kiküldött levélben a Gazprom:

  1. Nem kell megnyitniuk az uniós gázvásárlóknak a Gazprombanknál a második, rubel alapú speciális (ún. K-) számlát, hanem elég csak az első, eurós, vagy dolláros számlát megnyitniuk és elegendő oda átutalniuk a megvett gáz ellenértékét.
  2. Kiiktatják az uniós szankciók hatálya alatt álló orosz jegybankot az egész rubelre leváltási folyamatból, ugyanis a friss orosz elnöki rendelet azt írja elő, hogy a Gazprombankhoz euróban, vagy dollárban megérkező átutalást a Nemzeti Elszámoló Központnál vezetett számlán keresztül kell leváltani rubelre az orosz tőzsdén keresztüli adásvételi tranzakcióban. (Mivel kikerülne az orosz jegybank a leváltási folyamatból, így ez az uniós szankciós rendszer felé igazodás fontos jele az oroszok részéről, hogy lehetővé tegyék a nyugati gázvásárlóknak, hogy továbbra is tudjanak fizetni és így gázhoz jutni.)

A most kiküldött Gazprom-levelek arra emlékeztetnek, hogy a friss orosz elnöki rendelet „tisztázza a folyamatot” a rubelben fizetési ügyben és egyúttal a pénzáramlás átláthatóságát is segíti, továbbá kizárja annak a lehetőségét, hogy bármilyen harmadik félen (az orosz jegybankon) is átmenjen a leváltási folyamat. Ezek tényleg fontos szempontok, mert a nyugati gázvásárlók egy része komolyan aggódott, hogy nem látta pontosan: mi történik a pénzével azután, hogy elutalja a Gazprombank eurós számlájára a gázszámla ellenértékét.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a fenti Gazprom-levélbeli engedményt elegendőnek tartja-e az Európai Bizottság ahhoz, hogy a frissítés alatt álló iránymutatásában azt mondhassa az európai gázvásárlóknak, így már mehet a dolog és nem fognak semmilyen uniós szankciót megsérteni. A hírügynökség ugyanis egyelőre nem tudott kommentárt kapni szombaton se a Bizottságtól, se a Gazpromtól.

A május 2-i i rendkívüli uniós tagállami energiaügyi miniszteri ülésen azt ígérte meg a Bizottság, hogy újra frissíteni fogja a tagállamoknak, illetve a gázcégeknek szóló iránymutatását, hogy hogyan tudnak úgy megfelelni egyszerre az uniós szankcióknak, hogy közben az orosz elnöki rendeletnek is megfeleljenek. Addig az volt az érvényes iránymutatás Brüsszelből, hogy

  • vagy fizessenek az eredeti gázszerződésben meghatározott számlaszámra euróban/dollárban (tehát teljesen hagyják figyelmen kívül az új orosz elnöki rendeletet, ami láthattuk, hogy hova vezetett a lengyelek és a bolgárok esetén),
  • vagy csak az eurós számlára utaljanak a Gazprombankhoz és nyilatkozzák le, hogy ők ezzel a maguk részélről teljesítettnek tekintik a gázszámla kifizetését (és ezután, ha akarják, az oroszok leválthatják a pénzt, vagy azt csinálnak vele, amit akarnak. Most a Nemzeti Elszámoló Központon keresztüli kvázi-automatikus leváltás lényegében egy ehhez hasonló technikai jellegű leváltásnak tűnik, ami elfogadható lehet az Európai Bizottságnak és a nyugati gázvásárlóknak is.)

Ezek után jött tehát az új orosz elnöki rendelet, majd a Gazprom nyugtató levele, amelyek arra utalnak, hogy a Gazprom igenis akar szállítani, hogy bevételt szerezzen.

Mivel a rubelre váltási elképzelését nem adta fel teljesen az orosz vezetés, csupán igyekszik alkalmazkodni az uniós szankciós keretrendszerhez, ezért

TOVÁBBRA IS VANNAK ARRA UTALÓ JELEK, HOGY AZ OROSZOK NEM BÁNJÁK, HA FENNMARAD MÉG NÉMI BIZONYTALANSÁG A GÁZSZÁLLÍTÁSOK ELSZÁMOLÁSA KÖRÜL.

loading...