Orbán az oroszok titkos tervéről beszélt Ferenc pápának, aki most nyilvánosságra hozta a beszélgetést

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

Interjút adott az olasz napilap, a Corriere della Sera újságírójának Ferenc pápa, amiben főleg az Ukrajna elleni orosz agresszióról beszélt. Előkerült Orbán Viktor neve is: a magyar miniszterelnök az oroszok titkos tervéről beszélt.

A 444 szemléje szerint azt mondta, a béke érdekében kész találkozni Moszkvában Putyinnal. „A háború első napján felhívtam Zelenszkij ukrán elnököt telefonon. Putyint viszont nem hívtam. Egyértelmű gesztust akartam tenni, amit az egész világ lát, ezért elmentem az orosz nagykövethez. Magyarázatot kértem, és azt, hogy hagyják abba.

Amikor már húsz napja tartott a háború, megkértem Parolin bíborost, hogy adja át az orosz elnöknek az üzenetem, miszerint hajlandó vagyok elmenni hozzá Moszkvába”. Ferenc pápa egyelőre nem kapott választ, de úgy véli, Putyin nem akarja ezt a találkozót.

Megemlítette Orbán Viktor nevét is:

azt mondta, amikor április végén találkozott vele, a magyar kormányfő azt mondta neki, hogy az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz. Reméli, tényleg így van, de pesszimista.

„Minden lehetséges gesztust meg kell tennünk a háború megállítása érdekében” – mondta.

loading...