Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára szerint Putyin értesítette Magyarországot a támadásról

Csehország a magyar ár negyedéért vásárolt orosz gázt a piacról
Kép forrása: MTI

Magyarországot előzetesen figyelmeztette Oroszország az Ukrajna elleni támadásra – közölte Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára hétfőn az Interfax beszámolója szerint.

A titkár úgy vélekedett, hogy Magyarország még mindig nyíltan vállalja együttműködését Oroszországgal.

Ráadásul Vlagyimir Putyin előre figyelmeztette a magyarokat, hogy támadás lesz Ukrajna ellen

– állítja Danilov, amikor Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetőségéről és Magyarország esetleges befolyásával kapcsolatos kérdésekről beszélt. A rövid ukrán beszámolókból azonban nem derül ki, hogy állításait egyáltalán alátámasztotta-e valamivel.

„Valamilyen oknál fogva úgy gondolják (Magyarország), hogy elfoglalhatják területünk egy részét” – idézi a hírügynökség az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkárát, aki arról is beszélt, hogy a háborút követően meglátják, milyen következményei lesznek ennek a magatartásnak.

Telex a súlyos vádakkal kapcsolatban kérdéseket küldött Havasi Bertalannak, Kovács Zoltán államtitkárságának, a Kormányzati Tájékoztatási Központnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is.

Reakció végül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól futott be, Menczer Tamás államtitkár Facebook-bejegyzésében lényegében annyival kommentálta Danilov mondatait, hogy

„nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba.”

loading...