Mozgásérzékelős vagy vezérléssel működő világítás a jobb megoldás?

Azok az évek már rég elmúltak, amikor a családi házakban csak egy apró fényforrás világította meg a hosszú estéket. Manapság már megannyi típusú változattal találkozhatunk, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, főként az elektronika kapcsán. 

Ennek a modern technikának köszönhetően pedig ma már kaphatóak mozgásérzékelős, illetve vezérléssel működő verziók is, amelyek mindegyike megkönnyíti a családok életét. Lássuk, hogy melyik a jobb választás az egyes otthonokba!

A modern világítóberendezéssel szembeni elvárások

Magánszemélyként mindenkinek az lenne a fontos, hogy a világítás gazdaságos működtetésű legyen, lehetőleg keveset fogyasszon az adott változat. Nem véletlenül mondják el sokszor, ha kimegyünk egy szobából, akkor kapcsoljuk le magunk után a villanyt. 

Ezzel ugyanis nemcsak a környezetnek teszünk jót, hanem bizony a pénztárcánknak is. Az Elektrikstore.hu világításvezérléssel működő rendszerei lehetővé teszik, hogy ne kelljen olyan magas számlaösszeget fizetnünk. 

Ki szeret sokat fizetni? Valószínűleg senki. Ezt azonban meg kell előzni, hiszen egy rossz vagy egy régi típusú világítást, áramforrást nehéz úgy használni, hogy ne emelje meg ezt az összeget. 

Fontos elvárás továbbá a költséghatékonyság, hiszen a felszerelt lámpatestek és a fényforrások kapcsán nem árt, ha azok hosszú ideig teszik a dolgukat. A tartós működés tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy ne kelljen hónapokkal később az egész rendszert cserélni. 

A világításvezérlés egyszerű kivitelezésének lehetőségei

Napjainkban az sem meglepő vagy lehetetlen, hogy olyan fényforrásokat használjunk, amelyeket egyetlen készülékről, esetleg nagyobb távolságból lehet működtetni. A gyártók már számos olyan terméket dobtak piacra, amiket igencsak egyszerű használni, illetve felhasználóbarátak, így léteznek okosfényforrások, amikhez csak a telefonra van szükség. 

Ha például pár napra elutazunk otthonról, azonban nem akarjuk, hogy túl üresnek tűnjön a hely, akkor lehetőségünk van arra, hogy messzebbről egy-egy pontot okosfényforrásokkal világítsunk meg. Ezzel ráadásul nemcsak a ki- és bekapcsolás oldható meg, szükség esetén ugyanis a fény erősségén is változtatni tudunk. 

Mi a helyzet a mozgásérzékelős világításokkal?

Másik nagyon kedvelt verzió a mozgásérzékelős fényforrás, amit legtöbb esetben épületeken kívül veszünk használatba. Ennek egy része biztonsági okok miatt történik meg, hiszen a lakások, ipari telephelyek környékén alkalmazott világításnál, ha valaki megközelíti a területet, akkor a fényforrás automatikusan bekapcsol. Hasznos lehet azonban családi házaknál, hiszen ki akarna az éjszaka közepén a villanykapcsoló után keresgélni? 

Érdemes tehát elgondolkodni mindegyik verzión, azonban a mozgásérzékelős típust inkább kültéren érdemes alkalmazni, esetleg lépcsőházakban, ahol nem gond, ha a rendszer automatikusan lekapcsol. 

loading...