A háziorvosok összezártak kollégájuk mögött és üzentek az ellátásra panaszkodó fideszesnek

L. Simon László és Varha Judit
Forrás: L Simon László Facebook-oldala

L. Simon László, az Orbán-kormány volt államtitkára, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Facebookon borult ki, amikor megtudta, hogy a beteg anyukája, akinek valószínűleg tüdőgyulladása van, nem mehet be a háziorvosi rendelőbe. Az esetről háziorvosokat kérdezett a Képszava, akik úgy látják, nem kollégájuk mulasztott, hanem ilyen ma az ellátás.

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?”

– tette fel a kérdést közösségi oldalán L. Simon László volt kultúráért felelős államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója saját édesanyja ügyében, név szerint megemlítve a háziorvost. L. Simon épp a „világ másik felén” tartózkodott, kilenc órányi időeltolódással arrébb, úgymond tehetetlenül. Szerinte az ő gyerekkorában ilyenkor Gárdonyban Bátai doktor úr azonnal bepattant volna a Trabantjába, s ment volna a betegéhez.

„Nem értem, hogy jutottunk idáig. De kérem, most ezt senki se kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére!”

– fejezte be az azóta törölt bejegyzést, s már amerikai múzeumkörútjáról posztolt képeket.

L. Simon bejegyzése óriási felháborodást váltott ki: többen is úgy érezték: a politikus most „szembesült a valósággal”, azzal, hogy az orvosok túlterheltsége, a Covid-helyzet és a nem egészen egyértelmű szabályok miatt a gyógyítók és pácienseik egyaránt nehéz helyzetben vannak.

Az érintett háziorvos csak annyit mondott a Népszavának, hogy

„Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.”

Más háziorvosok szerint nincs igaza az egykori kulturális államtitkárnak, ugyanis még mindig él a koronavírus miatt 2020 év elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség.

Egészen pontosan afféle gumiszabályként alkalmazza a háziorvosok nagy része, hiszen hivatalosan nem vonták vissza, viszont a járványhelyzet alatt a doktorok kialakították a saját protokolljukat, s ehhez tartják magukat, vagyis tulajdonképpen rájuk hárult a döntési felelősség – mondta a lapnak egy kaposvári háziorvos. – Még tartja magát, hogy a beteg telefonon bejelentkezik, s a panaszok alapján dönt az orvos, mikor és milyen formában látja el. Nálunk például a rendelési idő elejére a nem lázas betegeket hívjuk be, s csak utánuk jöhetnek a felsőlégúti tüneteket produkálók és a hőemelkedéses vagy lázas betegek.

Ha valaki hasonló tünetekkel jelentkezett volna be, mint L. Simon László édesanyja, én is azt mondtam volna neki, eszébe ne jusson bejönni, ugyanis az elmondás alapján Covid-gyanúsnak kell tekintenem, s nem engedhetem a többi beteg közé.

A háziorvos hozzátette, általános betegségekkel időpont nélkül is fogadnak pácienseket, akiknek viszont, éppen az időpontra érkezők miatt adott esetben várniuk kell. 

Egy nagyatádi háziorvos szerint könnyített valamelyest a munkájukon az előzetes, telefonos bejelentkezési kényszer, s jól működik az időpontra berendelés is. Akut panaszokkal időpont nélkül is lehet jönni, persze, csak, ha nem Covid-gyanúról van szó. Az időpontkérés rendszert vitt a korábban elég kaotikus rendelési időbe, most már nem fordul elő, hogy egyszerre harmincan ülnek a váróban, vagyis a járvány miatt elrendelt megannyi kötöttség és kötelezettség közül ez valóban jól működik és érdemes megtartani. 

Sértő-Radics István tiszabecsi háziorvos, aki a körzetében három településen több mint háromezer beteg ellátásáért felel hasonlóan vélekedik:

Hogy egy orvosi rendelőbe előzetesen be kell jelentkezni, már a koronavírus-járvány előtt sem volt „ördögtől való”, hisz így lehet elkerülni, hogy zsúfoltak legyenek a várótermek, és órákig kelljen  várakozni. A Covid megjelenése inkább csak felerősítette ennek az eljárási rendnek a szükségességét.

Szavai szerint nagyon is indokolt az „átlagos betegektől” elkülöníteni azokat, akik esetleg koronavírusos tüneteket mutatnak, vagy más légúti betegségben szenvednek és lázasak. Náluk az ilyen pácienseket a délelőtti rendelés után látják el, elkülönítve a többiektől. Indokolt is az óvatosság: a minap is volt olyan koronavírusos betegük, aki légúti panaszokkal jelentkezett, és tesztelés után derült ki a fertőzöttsége.

A betegeinket védjük, hiszen senki nem szeretné, ha épp háziorvosnál fertőződne meg járvány idején

– mondta a tiszabecsi doktor. Náluk elfogadott gyakorlat, hogy reggel 8 órától 9-ig telefonon bejelentkeznek azok, akik szeretnének időpontot, ha pedig valakinek halasztható problémája van, például azt akarja megbeszélni a háziorvossal, hogy szüksége van-e csípőprotézisre, netán régen volt laborvizsgálaton, azzal elvileg várhat másnapig, harmadnapig. Ha valakinek sürgős problémája akad, be tudják illeszteni a napi ügymenetbe, akár úgy is, hogy rendelés után személyesen megy ki hozzá az orvos, de ilyenkor is kell az előzetes egyeztetés.

loading...