A most készülő színdarabban Antall József a Soros-tervre figyelmezteti a fiatal Orbánt

Kép forrása: AFP

Már Antall József is tudott a Soros-tervről, és ez csak azért nem került nyilvánosság elé, mert akkor a kormány még nem tudta rendesen kezelni a médiát – többek között ez is kiderül Pozsgai Zsolt darabjából, A Miniszterelnök és a Fiúból, amiben Antall és Orbán Viktor egy liftben ragadnak 1990 októberében.

Az alig egyórás darabban a rendszerváltás utáni Magyarország problémáit boncolgatja a megfáradt, élete végéhez közelítő Antall. Kiderül, hogy se a privatizáció, se az addigi „nyugatosodás” nem halad úgy, mint kéne. A szakembereket ellehetetlenítik, a miniszterelnök nem ura a helyzetnek, a régi rendszer spionjai közül pedig többen is folytatják besúgói tevékenységüket, csak úgy megszokásból. A darab túlnyomó részében Antall beszél, ő a főszereplő. Emiatt az egyoldalúság miatt néha úgy tűnhet a néző számára, hogy egy túlságosan színpadias történelmi előadásra ült be. Sokkal érdekesebbé válik viszont a dolog, amikor Orbán is megszólal:

a fiatal politikus először vallásvitába keveredik a miniszterelnökkel, aztán politikai különbségeik is felszínre törnek. Pozsgai Zsolt író-rendező mintha tudatosan sugalmazná, hogy az Antall által felsorolt problémákat az országban ő hivatott megoldani. A darab végén férfias kézfogással válik el a miniszterelnök a fiatal frakcióvezetőtől, akinek az elején még a létezéséről is alig akart tudomást venni. 

Pozsgai a darab sajtónyilvános főpróbája után arról beszélt: a színműben egy fiatal Orbán Viktort látunk, aki identitását keresi a főszereplő Antall mellett. Szerinte ekkor az volt közös a két politikusban, hogy mindkettőjüket egy bizonyos csoport emelte maga fölé, hogy „lőtávolba kerüljenek”, míg ők biztonságban maradnak. Azzal nem ért egyet, hogy a mai miniszterelnökön számon kellene kérni, hogy 27 évesen miért gondolkodott másképp a világról, mint most. „Változunk, a világ is változik”. Ezért nem akart semmiféle véleményt elbújtatni a darabban a mai helyzetről.

A színműben el sem hangoznak a politikusok teljes nevei, ahogy azé az „amerikai milliárdosé” sem, akinek egy veszélyes tervére figyelmezteti az utolsó percekben Antall Orbánt, ami az ország kiárusítására vonatkozik. Pozsgai elmondta: itt tényleg Soros Györgyről van szó.

Nem tudtam kikerülni Soros György személyét, habár mostanra már politikai közhely lett. Nagyon sokan azt kérdezik, ejj muszáj megint ezt a csontot rágni? De az a helyzet, hogy Antallnak valóban volt két beszéde, amit nem adtak le életében. Az egyiket leadták egy évvel a halála után. A másik sosem került elő. Ez Antall New York-i útjáról szólt, ahol Soros Györggyel beszélt. És ő valóban azt akarta, amit a szlovákok megadtak neki, meg több másik ország is, hogy olyan feltételeket szabjanak a politikai átmenetre, amik Antall számára vállalhatatlanok voltak. Ezt fel kellett, hogy vállaljam – mondta Pozsgai az RTL.hu tudósítása szerint.

A szövegkönyvben Antall azt mondja: ezt a beszédet ő eljuttatta a közmédiának, abban a hitben, hogy az politikai öngyilkossághoz vezethet. Azonban ők úgy döntöttek, hogy nem adják le. A fiatal Orbán erre hüledezni kezd: hogy teheti meg a tévé elnöke, hogy elássa a beszédet, amire a miniszterelnök azt mondja, hogy le kell adni? Antall arra hivatkozik, hogy a rendszerváltás utáni rendezetlen állapotok a médiára is kihatnak, így nem tud mit tenni – még médiatörvénye sincs az országnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire feszélyezi, hogy a darab, amire az EMMI hatszázezer forint támogatást adott, esetleg NER-es kurzusműként jelenik meg a nyilvánosságban, azt feleli: Sajnálnám, ha az jönne le. A Sorossal kapcsolatos részhez Pozsgai hozzáteszi, hogy

„nehézség volt ezt felvállalni. Viszont nekem van jogom szólni és őszintén beszélni, mert nekem nem kell megfelelnem semminek. Se műsornak, se embernek. Ha néha eljáratom a számat, annak következményei vannak, ennyi”.

Arra is hivatkozott, hogy ő már „ki van listázva a közmédiában” azóta, hogy 2019-ben kritikát fogalmazott meg annak működéséről.

loading...