G7: Orbánék a piaci árnál is drágábban vették az orosz gázt

Hatalmas vagyont spórolhatott volna Magyarország, ha Orbán nem Putyintól vesz gázt
Kép forrása: MTI

A piaci árnál drágábban vettük az orosz gázt februárban, ez a tendencia maradhat nyáron is, amikor fel kell majd tölteni a tározókat a következő fűtési szezonra – adta hírül a G7.

Februárban köbméterenként 394 forint volt a Magyarországra érkező orosz földgáz átlagára, hatszor annyi, amennyiért az MVM a lakosságnak eladja azt

– számolta ki a G7 az Eurostat adataiból kiindulva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február elején azt állította, hogy Magyarország a világpiaci ár ötödéért vesz orosz gázt, de azóta többször állították már, hogy ez nem igaz. A választás utáni nemzetközi sajtótájékoztatón megkérdezték erről Orbán Viktort is, aki azt felelte, hogy 

„nem az az első számú cél, hogy olcsóbb legyen a gáz, hanem az, hogy hosszú távon mindig legyen ellátás”.

Magyarországra nem előre megszabott áron érkezik az orosz földgáz, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten, úgy, hogy a fizetendő összeg egy-két hónap csúszással követi a piaci árakat. A teljes mennyiséget nem az MVM vette meg, mert más, piaci kereskedők is vehetnek orosz gázt, de azt nyugodtan lehet valószínűsíteni a pontos arányok ismerete nélkül is, hogy az állami szolgáltató az egyik legnagyobb vásárló – az orosz–magyar egyezség szerint az MVM havi átlagban 375 millió köbméter gázt vesz a Gazpromtól, februárban pedig összesen 430 millió köbméter orosz gáz érkezett Magyarországra.

Ha tényleg igaz az, hogy az MVM a legnagyobb vásárló, akkor lehet úgy számolni, hogy márciusban és áprilisban a februárinál olcsóbban érkezik az orosz gáz, de a G7 szerint még ez is azt jelentené, hogy az ár azóta sem ment a lakossági 4-5-szöröse alá, május-júniusban pedig visszatérhet a februári szintre. Ez pedig azért is lenne különösen problémás, mert hagyományosan ekkoriban szokás feltölteni a tartalékokat a következő fűtési szezonra, ilyenkor jellemzően alacsonyabbak az árak, vagyis az MVM-nek a korábbiaknál jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ha marad a mostani árszint.

loading...