Didier Reynders ráijesztett Orbánra egy vaskos dossziéval

Kemény üzenetet kapott Magyarország az EU-tól

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos azzal ijesztett rá Orbánékra, hogy az Európai Bizottságnak vaskos dossziéja van, amely alapján lefolytatják majd a jogállamisági eljárást.

Az európai ügyekért felelős tagállami miniszterek luxembourgi tanácskozását követő sajtótájékoztatón Reynders arról beszélt, hogy fontos, hogy a jogállamisági párbeszédet még nemzetközileg feszült helyzetben is folytassák, annak érdekében, hogy az EU megmutassa:

„a nemzetközi rendnek vannak szabályai, ezeket a szabályokat komolyan vesszük, védjük és előmozdítjuk a jogállamiságot”.

A biztos hangsúlyozta: az EU-nak továbbra is aggályai vannak a magyar igazságszolgáltatási rendszer, a korrupcióellenes fellépés, a médiaszabadság és a fékek és ellensúlyok rendszerének terén. A médiával kapcsolatban kiemelte: az állami hirdetések jelentős része továbbra is lehetővé teszi a magyar kormány számára a közvetett politikai befolyás gyakorlását. Továbbá „a médiahatóság egy független rádióállomás szolgáltatási jogosultságát is elvette”.

Újságírói kérdésre a biztos így nyilatkozott: „a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen múlt heti plenáris ülésen tett bejelentése elindítja a Magyarországgal szembeni hivatalos eljárást, amely a következő hetekben veszi kezdetét egy, már tavaly novemberben megkezdődött közigazgatási eljárást követően, de az intézkedés pontos kereteiről az eljárás során döntenek majd”.

Varga Juditnak ráfagy a mosoly az arcára: kőkeményen lecsap az EU – az eddigi összes uniós pénzt centre elszámoltatják

loading...