Varga Juditnak ráfagy a mosoly az arcára: kőkeményen lecsap az EU – az eddigi összes uniós pénzt centre elszámoltatják

Fotó: Ellenszel.hu

Kellemetlen meglepetést érte Varga Judit igazságügyi minisztert kedden Luxembourgban, ahol az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a magyar jogállamiságról is kérdezték. A minisztert arcul csapta a valóság, miszerint nem csak az új uniós költségvetést és a helyreállítási alapot vizsgálja a jogállamisági mechanizmus, hanem még a 2021 előtti kifizetéseket is, tehát minden fillérrel el kell tudnia számolni az Orbán-kormánynak.

Az EUrologus arról ír, hogy az igazságügyért felelős európai biztos, Didier Reynders a tanácskozást követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarországtól azt a garanciát kapták, hogy 2022-ben újrakezdik a megbeszéléseket. A 2022-es jogállamisági jelentéssel kapcsolatos kommunikáció a magyar kormány és az Európai Bizottság között ugyanis a választásokra tekintettel mindeddig szünetelt. Így már az is előrelépésnek tekinthető, hogy újraindulnak ezek a megbeszélések.

Ettől függetlenül Reynders szavaiból kiderült, hogy Magyarország a többi jelen lévő tagállammal ellentétben nem mutatott hajlandóságot arra, hogy megoldja az előző jogállamisági jelentésben felvetett problémákat.

Az európai biztos Magyarországgal kapcsolatban kritizálta az igazságügyi rendszert, a korrupció elleni harcot, a média függetlenségét és a fékek és ellensúlyok rendszerét. Reynders szerint Magyarország esetében nem lehet arról beszélni, hogy javult volna a jogállamiság helyzete az elmúlt időszakban.

Kellemetlen meglepetés érte Varga Juditot

Míg a magyar igazságügyi miniszter szerint a nemrég hazánk ellen megindított jogállamisági mechanizmus, – ami az EU-s források megvonását eredményezheti – kizárólag az új, 2021-2027-es költségvetési ciklus forrásaira vonatkozik, Reynders nem osztotta ezt a nézetet. Míg Varga érvelése szerint Magyarországon nem lehet vizsgálni az új ciklus forrásainak szabálytalan elköltését, mivel azokból hazánk még nem is kapott.

Az uniós biztos szerint 2021. január 1-től minden EU-s forrás elköltése, beleértve az előző költségvetési ciklus forrásait is, vizsgálható. Ez rossz hír a magyar kormánynak, ugyanis így jóval több visszaélésgyanús esetre kell majd magyarázatot adniuk.

A magyar kormányra, emellett egy jóval szigorúbb meghallgatás is vár majd jogállamisági kérdésben az Általános Ügyek Tanácsában május 30-án. Ekkor fogják ugyanis megtartani hazánk 7-es cikkely szerinti meghallgatását, ami csak és kizárólag a magyar jogállamisággal fog foglalkozni. A francia soros elnökség képviseletében Clément Beaune, a francia európai ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy

a luxembourgi megbeszélés nem helyettesíti a 7-es cikkely szerinti meghallgatást.

Hiába volt tehát ugyanaz a meghallgatás helye és témája, mint a 7-es cikkely szerinti eljárás esetében lesz, a magyar kormány jóval keményebb kérdésekre számíthat majd május végén.

loading...