Melyik a legideálisabb címke a termékem számára?

A boltok polcain található termékek címkéi számos elengedhetetlen információt tartalmaznak a vásárló számára. Itt kerül feltüntetésre a vonalkód, a gyártási és a szavatossági idő. A címkéről olvashatjuk le a termék összetevőit és a tápértékhez kapcsolódó adatait.

Tekintettel arra, hogy a címke fontos szerepet játszik a termékek eladása során, nem mindegy, hogy milyen annak minősége. A különböző webáruházakat böngészve számos címkézőgéppel találkozunk. A BestMarkt címke/blokk- és szalagnyomtató kínálatában megannyi gépet találunk kedvező áron. Bátran válogathatunk a különböző méretű címkéket gyártó, az eltérő színkezelésű, nyomtató típusú és nyomtatási felbontású készülékek között. De mi alapján válasszunk?

Időtállóság

Mindig érdemes mérlegelnünk az adott termék felhasználásának és tárolásának formáját. Vannak olyan áruk, melyek a gyártást követően, még hosszú ideig állhatnak a bolt raktárában vagy az áruház polcain. Ilyenkor fontos a címke időtállósága!

A papír anyagú címke széles hőmérséklet-tartományban használható, ráadásul ellenállóbb a különböző szennyeződésekkel szemben. Ha nagy mennyiségű termékre szeretnénk jó minőségű, időtálló címkét, akkor ezt a verziót válasszuk! Az előállítás során a címke nem érintkezik a nyomtatófejjel – hiszen köztük van a festékszalag -, így az is védve marad, élettartama nő. A thermo címke nyomtatásnál nincs festékszalag a nyomtatófej és a címke között, így a nyomtatófej hamarabb elkopik. Ez pedig meglátszik a címke szélein is, problémát okozva a vonalkód beolvasásnál.

Tapadási felület

A temék felületétől és tárolásától függ, hogy milyen ragasztófelületű legyen a címke. Általános termékeknél (pl.: vegyi áru, zöldségek, gyümölcsök) normál ragasztót használnak. Címke nélkül használatos tárgyaknál (pl.: üveg- és kerámia áru, bútorlapok) a visszaszedhető verzió ajánlatos. A nehezebben tapadó felületekre (fa, fém, műanyag) erős ragasztót, a hideg környezetben tárolt termékekre (pl.: húsok, felvágottak) hűtőházi ragasztós felületet használnak. Az egészségügyi vagy gyermekeknek szánt termékek címkéi alá speciális ragasztó kerül.

Normál vagy egyedi méret

Léteznek általános méretű, könnyen hozzáférhető címkék. Ezek általában raktárkészleten vannak. Az egyedi igényekre szabott etikettek rövid határidővel legyárthatók. Az egyedi méreteket magasság és szélesség szerint szükséges megadni. Mindig az első számjegy jelöli a magasságot. A címke méretét a termék mérete és az információ mennyisége alapján szabjuk meg. A tördelést, a megfelelő betűméretet és a vonalkód méretét is át kell gondolnunk.

Nem mindegy tehát, hogy mekkora és milyen minőségű felületre szeretnénk címkéket gyártani, mekkora mennyiségben és milyen időtállóság mellett. A megvásárolandó címkézőgép paramétereivel mindenképp érdemes összevetni a címke irányába megfogalmazott elvárásokat.

loading...