Szobacicák higiéniája – mire ügyelj a macskaalom esetében?

A macskák – ezer más ok mellett – azért is nagyszerű házi kedvencek, mert némi ösztökéléssel teljes szobatisztaságra nevelhetőek, onnantól kezdve pedig jó esetben csak az alomba fognak piszkítani. Ám ahhoz, hogy a cicatoalett mindig higiénikus és tiszta legyen, a gazdinak is be kell tartania néhány alapszabályt.

Jó minőségű almot válassz, amit rendszeresen takarítasz!

Manapság macskaalomból nincs hiány, így elsőre talán nem is egyszerű eldönteni, hogy melyik lesz a legmegfelelőbb. Jó hír: ebben nem kizárólag neked kell dűlőre jutnod. Hiába választod ki ugyanis a szerinted legalkalmasabb almot, ha “őmacskaságának” nem szimpatikus az állaga, szemcse méretete vagy az illata, akkor nem fogja használni, hanem inkább a tálca mellett végzi el a dolgát. 

Tehát készülj fel lélekben arra, hogy előfordulhat, hogy több terméket is ki kell próbálnod addig, amíg megleled azt, ami a Te, és természetesen a cicád igényeinek is megfelel. Szerencsére gond egy szál se, ugyanis a Petgurunál rengeteg macskaalom várja, hogy vele kezdd a kísérletezést. 

Azzal viszont jó, ha tisztában vagy, hogy az állat az alom használatát akkor is megtagadhatja, ha nem érzi azt kellően tisztának. Ezért az alom részleges takarítása a mindennapos feladataid közé fog tartozni. Ilyenkor egy kislapáttal szedd ki a szilárd macskapiszkot, ha pedig csomósodó fajtát használsz, akkor az összeállt darabokat!

Hetente egy alkalommal pedig a teljes almot szórd ki, mosd el alaposan a tálcát, majd töltsd fel frissel!

Ügyelj az alomtálca elhelyezésére!

Ha a macska nem szívesen használja az illemhelyet, annak az is lehet az oka, hogy számára nem optimális helyen található. Ez tulajdonképp érthető is: valószínűleg te sem szereted olyan helyen végezni a dolgod, ahol nagy a nyüzsgés, és annak sem örülnél, ha az ebédlőasztal mellett lenne a WC. 

Ugyanígy vélekedik a cicád is, ezért az alomtálcát lehetőleg a lakás egy csendes, nyugodt szegletébe helyezd, és még véletlenül se az etető- és itatótálak közelébe! A fürdőszoba jó választás lehet, amennyiben biztosítani tudod, hogy az állat bármikor bemehessen. Akár egy macskaajtóval. 

Illetve az sem mindegy, hogy nyitott vagy zárt kialakítású alomtálcát használsz. A zárt ideális a szégyenlősebb cicáknak, de némelyek rosszul érezhetik magukat a szűk helyen. Nekik inkább a nyitott típus nyeri el a tetszésüket, amit viszont nem szívesen használnak azok az állatok, akik szeretnek elvonulni ürítés közben. Ajjajj, nem egyszerű, a macskatartás, igaz?

Ahány cica annyi alomtálca!

Míg nálunk, embereknél megszokott, hogy az egy háztartásban élők ugyanazt az illemhelyet használják, addig ez “macskáéknál” egyáltalán nincs így. Ők ragaszkodnak a saját, kizárólagos tulajdonukban álló toaletthez, amin nem akarnak osztozni senkivel.

Ha több macskára csak egy alom van, az azt eredményezi, hogy egyetlen állat fogja használni, a többi pedig a lakás különböző pontjaira piszkít. Ezt elkerülendő minden cica számára készíts ki külön alomtálcát! Ne aggódj, majd ők eldöntik, hogy melyik kihez fog tartozni. 

loading...