Több uniós ország jelezte: készek átlépni Orbán Viktor vörös vonalát

A mai luxemburgi uniós tanácskozásra érkezve több ország külügyminisztere is jelezte: bekerülhet a soron következő uniós szankciós csomagba az orosz olajjal szembeni embargó is. Az Orbán-kormánynak ez a vörös vonal, de a témában legnagyobb szövetséges Németország álláspontja puhulóban van:

Olaf Scholz kancellár a hétvégén jelezte, hogy már idén meg tudják oldani az orosz olajról leválást.

Borrell az Oroszország elleni olajembargó esetleges bevezetésével kapcsolatban azt mondta: a szankciók napirenden vannak.

Simon Coveney ír külügyminiszter szerint, az EU azon dolgozik, hogy az olajembargó is része legyen az Oroszország elleni következő szankciós csomagnak. Wopke Hoekstra holland és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szintén úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az orosz kőolajipar elleni büntetőintézkedések lehetőségét.

„Megvizsgálunk más szankciós lehetőségeket is, beleértve az energiabojkottot is” – mondta a holland külügyminiszter.

Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, összehangolt terv kidolgozására van szükség az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonására az Európai Unió egészéből. Közölte, a német szövetségi kormány már világossá tette, hogy a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetése következik, kezdve a szénnel, majd az olajjal és a gázzal.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a tanácskozásra érkezve kijelentette: világossá kell tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy ezt a háborút elvesztette. Egyetlen hang sem hiábavaló, amely világossá teszi a Kreml számára, hogy elszigetelődött – mondta. Az intézkedéseknek nem félelemből kell születniük, hanem félelmet kell kelteniük. Még, ha a nemzetközi jogszabályok malmai lassan is, de őrölnek – emelte ki.

loading...