Az Európai Bizottság fokozza a nyomást az Orbán-kormányon az EU-pénzek miatt

Kép forrása: AFP

Az Európai Bizottság (EB) fokozza a nyomást a magyar kormányon az EU-pénzek terén, a helyreállítási forrásokat belátható ideig nem fogják kifizetni, de közben tartanak attól Brüsszelben, hogy az új politikai felhatalmazás mellett a magyar kormány elkezdi blokkolni a közös uniós döntéshozatalt – írja a Reuters elemzése alapján a Portfolio.

Az EB elnöke a héten bejelentette: elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, aminek az lehet a vége, hogy az összes EU-forrást blokkolják az orbáni korrupció miatt.

Az eddigi nyomásgyakorlás jegyében a Bizottság nem fogadta el a magyar kormány egy éve benyújtott helyreállítási programját, amelynek jelenleg elérhető keretösszege mintegy 2080 milliárd forint, ami az éves magyar GDP kb. 5%-át teszi ki.

Ezzel kapcsolatban egy uniós diplomata a hírügynökségnek kerek-perec kijelentette:

Ezt belátható időn belül nem fogják kifizetni.

A pénteki összefoglaló emlékeztet Johannes Hahn uniós költségvetési biztos jelzésére, miszerint a jogállamisági eljárás 6-9 hónapig tart és csak utána lehet a kifizetendő források összegének levágásáról dönteni a tagállamok minősített többsége mellett. Hahn nem mondott arra indikációt, hogy pontosan mennyi pénzt veszíthet emiatt Magyarország.

A fentiek mellett az is fontos, hogy az egyik vezető uniós diplomata azt érzékeltette: miközben az EU egy új támadási frontot nyitott Orbán Viktor magyar kormányfő ellen, közben azon aggódnak, hogy mindez hogyan csapódik le a közös uniós döntéshozatalban, például a klímavédelmi stratégiában, amelyben egyhangú döntéshozatallal lehet csak haladni.

Az, hogy a klímavédelem terén „vágna vissza” a magyar kormány a közös uniós döntéshozatalban, azért képzelhető el, mert Orbán Viktor a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón éppen ezeken a területeken vázolta (ETS rendszer felfüggesztése, az áram- és gázárak „összekapcsolásának” felfüggesztése, az E10-es üzemanyagból visszafordulás), hogy konkrét javaslatokkal lép majd fel és szeretné azok teljesülését mindenképpen elérni az elszabaduló energiaárak letörése érdekében.

Az összefoglaló emlékeztet arra is, hogy még a francia soros elnökség alatt május 13-án meghallgatást terveznek a tagállamokat tömörítő Tanácsban a 7-es cikk szerinti, Magyarországgal szemben évek óta zajló kötelezettségszegési eljárásban, igaz itt még nem kerülne sor döntésre a magyar ügyben. Ez az eljárás elvezethet Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is a Tanácsban, illetve anyagi jellegű szankciók kiszabásához is.

loading...