A Fidesz szerint nem szavazták meg azt, amit megszavaztak

Kép forrása: MTI

Az Európai Parlament (EP) április 7-i plenáris ülésén elfogadtak egy állásfoglalást, amely felszólítja a Tanácsot, hogy rendeljen el teljes embargót az orosz energiahordozókkal szemben. A szöveg emellett az összes orosz bankot kizárná a SWIFT-rendszerből és kizárná az oroszokat több nemzetközi szervezetből.

A Telex arról ír, hogy a magyar állami hírügynökség minderről úgy adott hírt, hogy a szavazatok számát fel sem tüntette. A nagyobbik kormánypárt képviselőjét idézték csak:

„A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra – derült ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Facebook oldalán megjelent közleményéből.”

Mindezt úgy, hogy az idézett bejegyzésből is kiderül, mekkora csúsztatás a „határozott nem”.

Az európai parlamenti szövegek először a képviselők kisebb szakbizottságain mennek át. Innen kerül egy tervezet a teljes EP elé, de a végső változathoz általában egy sor módosító is érkezik. Ami ezek közül többséget kap, az kerül be a teljes szövegbe, amiről egyben is szavaznak.

Az MTI trükkös megfogalmazása olyan jól sikerült, hogy ez alapján a Hvg.hu-n úgy is jött le, hogy a végszavazás 22 „nem” voksa között számolt a fideszes képviselőkkel.

Ehelyett a „határozott nem” csak a módosítóra vonatkozott, ami ennek ellenére többséget kapott, így bekerült a végső változatba. Erre a kormánypárti képviselők már igent mondtak.

Gál Kinga azzal magyarázta a trükköt a bejegyzésében, hogy „kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk”.

Deutsch Tamásnak leolvadt az agya: nem tudja, hogy megszavazta az EP-ben Paks 2 leállítását – pedig de

loading...