Deutsch Tamásnak leolvadt az agya: nem tudja, hogy megszavazta az EP-ben Paks 2 leállítását – pedig de

Kép forrása: MTI

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint kacsa az a hír, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői megszavazták volna azt az állásfoglalást, ami azt javasolja, hogy tiltsák ki a Roszatomot az Unióból, amely intézkedés véget vethetne a Paks II beruházásnak.

Ujhelyi este azt hazudta, hogy „támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását” (sic). Ellene szavaztunk. Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik

– írta a Fidesz EP-képviselője.

A fideszes képviselők által is megszavazott állásfoglalás teljes szövegét itt lehet böngészni. A végleges, elfogadott szövegben ez szerepel:

„az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.”

Ez Paks 2 jövőjét lényegében ellehetetleníti.

Az RTL megkereste a szavazásról szóló jegyzőkönyvet is. Ebben az szerepel, hogy a Fidesz képviselői – köztük Deutsch Tamás – mindannyian megszavazták a végleges nyilatkozatot.

Balázs Eszter, az EP sajtóreferense is megerősítette: a Fidesz a roszatomos résszel együtt szavazta meg a végleges indítványt. Három módosításról szavazott külön a parlament, de ezek más részekről szóltak. Ezekből egy elbukott, kettő átment, a Fidesz mindkét esetben igennel szavazott.

Balázs szerint ezek után lett volna a szavazólapon további szavazás, amiben a roszatomos bekezdésről mondatonként voksoltak volna. Itt lett volna lehetősége Deutschéknak kiszavazni ezt a mondatot.

Viszont mivel előtte elfogadták a módosítókat, ez lett a teljes, végső szöveg, és okafogyottá vált az egyes részekről való szavazás. Tehát külön nem is volt szavazás erről a részről, és a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az benne maradt.

loading...