Nem kapjuk olcsóbban Putyintól a gázt

Hatalmas vagyont spórolhatott volna Magyarország, ha Orbán nem Putyintól vesz gázt
Kép forrása: MTI

Nem a világpiaci ár ötödét fizettük érte, mint azt az orosz elnök és a magyar kormánypropaganda állította, hanem szinte pontosan a világpiaci árat kellett kiperkálni érte.

Nem mondott igazat Vlagyimir Putyin, amikor február elsején azt állította, Magyarország a világpiaci ár ötödéért vásárolja az orosz gázt

mutat rá a Népszava a KSH friss, januárra vonatkozó külkereskedelmi adatai alapján.

A lap az adatokból – a havi orosz gázimport árából és mennyiségéből – kiszámolta, hogy az év első hónapjában pontosan annyiba került az országnak az orosz gáz, mint az európai gáztőzsdén beszerezhető.

Januárban az orosz gázár felfelé indult, a világpiaci lefelé, és az első hónapban a két ár találkozott. Ez ezer köbméterenként átlag 861 eurót jelent. Minimálisan mondjuk tényleg olcsóbban jött az orosz gáz, ezer köbméterenként 32 eurócenttel.

Tavaly májustól decemberig a pár eurócent kedvezményhez képest valóban érezhetően olcsóbb volt nekünk az orosz gáz a világpiacinál, decemberben az árkülönbség meghaladta az ötven százalékot, de ennél több sosem volt. Viszont 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázukért.

A tavaly megkötött, 15 évre szóló magyar–orosz gázmegállapodás titkosított, a magyar tarifákról, azok kiszámítási képleteiről nem tudni semmit, így a Putyinéhoz hasonló állítások pontosan nem ellenőrizhetők.

loading...