Ursula von der Leyen már ma bejelentheti a jogállamisági eljárást – húsvét után indulhat az Orbán-kormány felelősségre vonása

Kép forrása: Reuters

Már ma bejelenthetik az EP-ben a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben és húsvét után elindulhat a pénzmegvonással fenyegető folyamat – tudta meg a Népszava. Johannes Hahn uniós biztos már hétfőn arról beszélt, hogy a korrupció és a közbeszerzési problémák miatt lépniük kell, és szerinte elindítják az eljárást.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke várhatóan már ma bejelenti az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hogy két hét múlva elindítják a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben

– értesült a Népszava uniós forrásoktól. Információnk szerint az Ursula von der Leyen elnök által vezetett testület ezúttal kizárólag a magyar kormányt fogja célba venni, a lengyellel egyelőre nem foglalkozik.

A körülbelül hat-nyolc hónapig tartó folyamat végén uniós forrásokat fizettethetnek vissza vagy vonhatnak meg Magyarországtól, ha úgy ítélik meg, hogy a jogállamiság normáinak megsértése miatt kár érte az uniós költségvetést. A pénzmegvonás egyaránt vonatkozhat az EU büdzséjéből és helyreállítási alapjából származó forrásokra.

A biztosi kollégium komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei, büntetlenül maradnak a magas szinten elkövetett korrupció esetei. Von der Leyenék elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek – például az ügyészség – független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak:

Vezető német lap: az Orbánnak küldött levél tulajdonképpen egy vádirat – Magyarország uniós milliárdoktól esik el már 2021-ben is

A teljes nevén “az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet” 2021. január 1-je óta hatályban van, de még sehol sem alkalmazták, mert a döntéshozók a jogszerűségéről február 16-ikán meghozott bírósági ítéletre vártak. Ebben a bírák érvényben hagyták az előírásokat, megerősítve, hogy azok megfelelnek a közösségi jognak. A rendelet értelmében az Európai Bizottságnak kell elindítania az eljárást, ha úgy ítéli meg, hogy súlyosan és bizonyíthatóan sérülnek az EU költségvetési érdekei.

loading...