A kudarc után elkezdtek elvonulni az oroszok Kijev környékéről

Putyin rendkívüli beszédet mondott
Kép forrása: AFP

Ma bejelentette Oroszország, hogy számottevően csökkentik katonai jelenlétüket Kijev és Csernihiv téréségében, állítólag már el is kezdte Oroszország kivonni a katonáit Ukrajna északi részéről. A háborút pártoló orosz közösségi oldalak dühösek, árulásról beszélnek – írja a Portfolio.

Ma nagy előrelépés volt az orosz-ukrán béketárgyalásokban:

úgy néz ki, Ukrajna talán mégis hajlandó lemondani a Donbaszról és a Krímről, cserébe Oroszország pedig hajlandó biztonsági garanciákat adni Ukrajnának. Az orosz vezetők azt is bejelentették: leépítik katonai jelenlétüket Kijev és Csernihiv térségében.

Állítólag el is kezdték leépíteni jelenlétüket az oroszok Ukrajna északi részében: néhány különleges műveleti egység, deszantosalakulat visszatér vagy visszatért Fehéroroszországba.

 

A háborúpárti orosz oldalak szabályosan dühöngenek a lépésen. Többen árulást gyanítanak az orosz döntéshozók részéről.

Oroszország valószínűleg azért engedett kezdeti követeléseiből, mert nagyon súlyos veszteségeik vannak Ukrajnában, egy Kijev elleni szárazföldi művelet további, beláthatatlan számú áldozattal és hatalmas vérfürdővel járna.

A Pentagon figyelmeztet: ez nem visszavonulás

Az amerikai védelmi minisztérium megerősítette, hogy orosz erők valóban eltávolodtak Kijevtől, de csak kis létszámban, így még mindig bármikor képes Oroszország brutális támadást indítani az ukrán fővárosban, és a légicsapásokat még ma is folytatták az oroszok.

„Senki ne áltassa magát a Kreml mostani állításával, miszerint hirtelen csak úgy csökkenti a katonai támadásokat Kijev közelében, vagy olyan hírekkel, miszerint minden erejét visszavonja. Úgy véljük, hogy ez egy átcsoportosítás, nem pedig valódi visszavonulás, és mindannyiunknak fel kell készülnünk arra, hogy figyeljünk egy nagyobb offenzívára Ukrajna más területei ellen”

– mondta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára egy tájékoztatón, amiről a CNNCNN idézett.

Kirby szerint az orosz erők átcsoportosítása után Ukrajna más területein jöhet nagyobb offenzíva.

loading...