Összeomlott a Fidesz támogatottsága: Válságtanácskozás, szokatlanul sok nagy fekete autó Századvég épülete előtt

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

A Vox Populi nevű választási kalauz részletesen elemezte az elmúlt időszak közvéleménykutatásainak eredményeit, ami alapján arra a következtetésre jutott, hogy összeomlott a Fidesz támogatottsága. A feltételezést erősíti, hogy egyik sokat tudó olvasója arról számolt be, hogy

pár nappal ezelőtti megfigyelésével szokatlanul számos nagy fekete autót látott a Századvég óbudai épülete előtt, és egy magas szintű válságtanácskozásra következtetett ebből.

A Vox Populi választási kalauz bejegyzése:

Óriási ellenzékbarát fordulatól számoltak be egy, a választási esélyek alakulásáról szóló tegnapi konferencián a Nézőpont, a Századvég és társaik.

A mandiner.hu összefoglalója ugyan bevett három szemvakító nyugtatót és a „nincs elmozdulást” meg „az ellenzék fél éves zuhanását” emelte ki, de a konferencián megjelent friss adatok ennek fordítottját mutatják. 

Három kormánypárti intézet mutatott be ugyanis eddig nem látott szavazatarány-becsléseket. Bár az adatfelvételek technikai részleteiről semmi nem jelent meg a sajtóban, és az se mindig világos, hogy mért adatként vagy „szakértői becslés”-ként mutatták be számsoraikat, az elhangzottak szerint mindhármuknál pár százalékponttal csökkent a Fidesz előnye az ellenzék előtt a saját utolsó megjelent adatsoraikhoz képest. 

A Századvégnél (2021 októberhez képest) négy ponttal többet erősödött az ellenzék, mint a Fidesz, és visszaestek a kisebb pártok. A Nézőpontnál március közepéhez képest két százalékot rontott a Fidesz, és egyet-egyet javított az ellenzék, illetve a Mi Hazánk. A harmadik cég nevéről én csak annyit mondok, hogy ld. https://magyarnarancs.hu/…/felvetel-keszult-a…, mindenesetre náluk február 9-11-hez képest öt százalékot esett vissza a Fidesz, és a kisebb pártok osztozkodtak a növekményen.

Ezek az eredmények természetesen szembe mennek minden olyan trendvonallal, amit eddig láttunk az adatokban. Tekintetbe véve azonban a szóbanforgó intézetek megingathatatlan szakmai és erkölcsi tekintélyét (amit csak a csütörtökön megjelenő 168 órában kérdőjelez meg egy krakéler nímand), kizárhatjuk azt a lehetőséget, hogy akár korábban, akár most vitatható szaktudással dolgoztak, vagy netán manipuláltak volna. 

Marad tehát az a következtetés, hogy összeomlott a Fidesz támogatottsága.

Ez összhangban áll egyik sokat tudó olvasónk pár nappal ezelőtti megfigyelésével, aki szokatlanul számos nagy fekete autót látott a Századvég óbudai épülete előtt, és egy magas szintű válságtanácskozásra következtetett ebből.

A Karmelita kolostornál is kérem helyszíni tudósítóink fokozott óvatosságát, bármi megtörténhet, ha egy dühroham szétfeszítette Gucci zakó-Dior farmer-nyakkendőtlen fehér ing kombináció közelébe kerülnek!

A drámai fordulat módosítja az én becsléseimet is (egy picit, mivel a fentiek közül módszertani okokból csak a Nézőpont adatait tudom figyelembe venni a kutatások átlagolása során, a többiek ugyanis alig-alig publikáltak ilyen számokat 2018 óta). A frissen megjelent adat az összes közvélemény-kutatás mozgóátlagában a tegnap megjelent Závecz adatsor után egy újabb százalékkal csökkenti a Fidesz megelőzőleg látott előnyét, és emiatt ellentmond az eddigi „lassan, de konkrét eseményektől függetlenül egyenletes tempóban nyílik az olló a kormánypárt javára” összképnek. 

Még öt ilyen nap, és lehet hívni a tűzoltókat. Az ellenzék addig is abban bízhat, hogy mint a 2019-es önkormányzati választások idején, vagy korábban 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben, azonképpen most is erősen torzít a közvélemény-kutatások átlaga a Fidesz javára. Hogy ez nagyon is lehetséges most is, azt figyelembe veszik azok a hibahatárok, amelyeket ebben a korábbi posztban jeleztem https://voxpopuli.444.hu/…/valasztasi-meglepetes-keszul… azzal a fenntartással, hogy a közvélemény-kutatások szisztematikus tévedésének iránya soha nem tudható előre, hiszen ha tudnánk, akkor megpróbálnák azt kiküszöbölni a jó hírnevükre adó kutatók. 

A 444 számára készülő leegyszerűsített adat-összegzésem itt: https://444.hu/…/orszaggyulesi…/adatok-grafikonok… Ennek értelmezéséhez is lényeges: https://voxpopuli.444.hu/…/valasztasi-meglepetes-keszul…

loading...