Agyhalál az M1-en: perceken keresztül bizonygatták, hogy az 561 ezer kevesebb az 552 ezernél

Perceken át elemezték az M1-en, hogy az 561 ezer kevesebb az 552 ezernél

A hvg.hu a media1 híre alapján számolt be arról, hogy a „közmédia” igen sajátos módon próbálta bizonyítani, hogy a gyucsányozós heccfilm, az ElkXrtuk tévépremierjére a TV2-n többen voltak kíváncsiak, mint a Volodimir Zelenszkij főszereplésével készült A nép szolgája című sorozat RTL Klubos bemutatójára.

A Zelenszkij-sorozatot 561 ezren nézték meg, addig a Gyurcsány-filmként is ismert ElkXrtukot 552 ezren.

Amennyiben megmaradunk a matematika elemi szabályainak talaján, akkor olyan nagyon sokáig nem is kellene ragozni ezt a témát. Mindenki, aki csak egy rövid ideig is, de járt általános iskolába, az ránézésre tudja, hogy 561 több mint 552 és ez akkor is érvényes, ha mindkettő után odaírjuk, hogy ezer.

A közmédiánál ezzel nem értettek egyet, így megszületett az a riport, amiben megpróbálták bebizonyítani a fentiek ellenkezőjét. A módszertan meglehetősen sajátosra sikeredett: Az M1 nem azt vizsgálta, hogy számszerűen mennyien nézték a két produkciót, hanem arról közölt adatokat, hogy az adott napokon tévét nézők hány százaléka nézte az ElkXrtukat és hány A nép szolgáját.

Az összevetéssel az a gond, hogy nem vizsgálja a két eltérő napon tévét nézők számát, csak a százalékos eloszlást. Magyarán ha A napon összesen 100 ember néz tévét és közülük 90-en néznek egy műsort, 10-en meg egy másikat, akkor az előbbi magáénak tudhatja az összes néző 90 százalékának figyelmét. Ha azonban B napon 1000 ember tévézik és ebből 600 nézi az egyik műsort és 400 a másikat, akkor rögtön csak a tévénézők 60 százaléka nézte az aznap legnépszerűbb adást. Azt a következtetést mindebből azonban csak a közmédia tudta levonni, hogy az A napi 90 százalék nagyobb nézettséget jelent, mint a B napi 60.

loading...