Emeli a tétet Biden: elképesztő fegyvereket ad az USA Ukrajnának, minden orosz rakétatámadást kivédhetnek

Ukrajnában van az amerikai elnök
Kép forrása: AP

Az Egyesült Államok vezetése azt tervezi, hogy szovjet gyártmányú légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának – írja a CNN bennfentes forrásokra hivatkozva.

A Portfolio arról ír, hogy az amerikai hírügynökség forrása szerint

nem csupán Sztrela-3-as vállról indítható rakétavetőkről lenne szó, hanem mobil légvédelmi rakétarendszereket is kapna Ukrajna, mint például Oszákat, illetve Sz-300-asokat és Sz-300V mobil indítórendszereket is.

Az Sz-300-asokkal ballisztikus rakétatámadások ellen is lehet védekezni, a maga idejében ez élvonalbeli technológiának számított és a mai napig számos ország használja őket légtérvédelmi feladatokra.

A légvédelmi rendszereket állítólag egy „NATO-partnerország” adományozza majd Ukrajnának és „már úton is vannak.”

CNN: Szlovákia szállíthatja a légvédelmi rendszert

Szlovákia előzetes megállapodást kötött arról, hogy egy az ukrán hadseregben is rendszeresített, még a szovjet-érából származó légvédelmi rendszert adjanak át Ukrajnának – értesült három forrástól a CNN.

Szlovákia – egyike a három NATO-szövetségi tagnak, amely rendelkezik a szóban forgó légvédelmi eszközzel – azzal a feltétellel adná át az SZ-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának, hogy azonnali hatállyal új, amerikai gyártású Patriot légvédelmi rendszert kap.

loading...