Rendkívüli kormányinfó: a kormány kitart a benzinárstop mellett, új döntéseket hoztak

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Gulyás Gergely azt mondta, a csütörtök késő estére meghirdetett rendkívüli kormányinfón, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett. Az infláció megfékezésére a kormány több intézkedést hozott, ennek egy eleme a benzinárstop. A cél az volt, hogy a családokat és a kisvállalkozásokat védjék.

Az energiapiaci árak a háború miatt az egekbe szöktek. Valótlan, hogy a kormány nem akarja fenntartani az üzemanyagárstopot és hogy gond lenne az ellátással, fogalmazott a miniszter.

Gulyás szerint az elmúlt napok pánikkeltése okozta a benzinhiányt, ezért három döntést hoztak:

  1. az üzleti érdekből zajló benzinturizmus visszaszorulása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak,
  2. a kormány húsz forinttal csökkenti az üzemanyag jövedéki adóját,
  3. a kormány utasította a rendőrséget, hogy minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, indítsanak eljárást.

Hernádi Zsolt szerint semmi sem változott a tegnapi Mol-közlemény óta: zökkenőmentesen működnek a Mol finomítói, folyamatosan jön a kőolaj a Barátság-kőolajvezetéken, ha mégis gond támadna, az Adria-kőolajvezetéken is tudunk benzinhez jutni. A teljes magyarországi üzemanyagfogyasztást fedezni tudjuk még akkor is, ha elképesztő mozgás van a forint-euró-árfolyamban, mondta.

Hernádi arról tájékoztatott, hogy a napokban majdnem elérte a 15 millió litert a tankolás mennyisége az országban, ezt már nem bírja a Mol logisztikája, ezért vált szükségessé, hogy beavatkozzanak, visszatereljék a nagy fogyasztókat oda, ahol korábban is kapták az üzemanyagot.

loading...