Boris Johnson: Megegyeztünk, hogy a V4-ek katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának

A londoni Lancaster House-ban találkozott Boris Johnson a V4-ek miniszterelnökeivel, így Orbán Viktorral is. Elmondta, hogy az ukrajnai háború kezelésében az öt ország együttműködik diplomáciai, politikai és gazdasági területen egyaránt – írja a PA-re hivatkozva a Guardian.

Johnson arról is beszélt, hogy

a V4 országokkal együtt védelmi célú katonai támogatást is nyújtanak, hogy segítsenek az ukránokon a kétségbeesés és a szükség óráiban.

A brit miniszterelnök felidézte, hogy akkor járt először Kelet-Európában, mikor még állt a vasfüggöny, és szerinte Oroszország egy hasonló befolyási övezet kiépítésén, egy új Jaltán dolgozik.

Orbán is megszólalt a találkozó után

Videóval jelentkezett Orbán Viktor a V4-ek és az Egyesült Királyság londoni találkozójáról. A miniszterelnök elmondta, hogy a szankciók kiterjesztése az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarországra nézve. Orbán megerősítette, hogy elítélik a háborút, de a katonai segítségnyújtásra nem tért ki.

Boris Johnson mégsem a V4-ekkel együtt ígért katonai segítséget Ukrajnának

A PA brit hírügynökség idézte tévesen Boris Johnson miniszterelnököt, miszerint a britek megegyeztek a V4-ekkel arról, hogy katonai segítséget nyújtanak az ukránoknak. A keddi tárgyalásokról kiadott közös nyilatkozatban katonai segítségnyújtásról nem esik szó. Az idézet valójában a brit-lengyel egyeztetésen hangzott el.

loading...