Az Európai Parlament alelnöke belegázolt Orbán lelkébe – üzent a magyaroknak a választás előtt

Az EU-ban elszámoltatás, Magyarországon miniszterelnöki szék jár a korrupcióért – mondta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke.
Kép forrása: MTI/EPA

Interjút készített a 444 pénteken Katarina Barley német szociáldemokrata politikussal, aki jelenleg az Európai Parlament egyik alelnöke. Barley szerint már rég el kellett volna indítani a magyar kormány ellen azt az új uniós mechanizmust, ami alapján pénzbüntetéssel lehet sújtani a demokráciát megsértő tagállamokat.

Az interjúban beszélt Mészáros Lőrincről, Orbán családjáról és a propagandatörvényről is:

  • „(…) nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai, közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják. Mindenki ismeri Mészáros Lőrinc nevét – hogy lehet egy gázszerelő milliárdos?”
  • „Az is nyilvánvaló, hogy a jogállamisági ügyekben illetékes biztosok, Didier Reynders és Vera Jourová is nagyon határozottan szorgalmazták a mechanizmus korábbi indítását, de végül semmi sem történt. Kell, hogy ennek legyen valamilyen oka, és ha az említett alku lenne az, akkor azt szégyenteljesnek tartanám.”
  • „Azért kellett neki a (gyermekvédelminek nevezett) törvény, hogy felépíthesse a hazugságát, hogy minden a homoszexuálisok miatt van.”
  • „Magyarországon belül már mindent lebontottak, ami korlátozhatná a hatalmat: a sajtót, a számvevőszéket, az ombudsmant, mindent politikai ellenőrzés alatt tartanak. És most az európai ellenőrzéstől is meg akarnak szabadulni.”

Barley szerint a magyar és a lengyel kormányok ellen kellene azonnal elindítani a jogállamisági mechanizmust, mert az a két legegyértelműbb eset.

A magyar esetben nagyon sok ügy van, én személy szerint a korrupcióval kezdeném, hiszen nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai, közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják. Mindenki ismeri Mészáros Lőrinc nevét – hogy lehet egy gázszerelő milliárdos?

– sorolta az EP-alelnök. Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása és az EU-s jog elsőbbségének tagadása a fő problémák.

Barley szerint semmi alapja nincs annak, amit Varga Judit is előszeretettel hangoztat, hogy az EU-s intézmények valójában azért kötnek bele a jogállamiság helyzetébe, mert a magyarok meg akarják védeni a gyerekeket a homoszexuális propagandától és a nemváltó műtétektől.

Egyébként amikor ez a gyermekvédelminek nevezett törvény megjelent tavaly tavasszal, akkor azt javasoltam a saját frakciómnak, hogy hiába vagyunk kiakadva, más dolgokkal foglalkozzunk inkább, mert Orbán pontosan azért hozta ezt a törvényt, hogy ezen feszüljünk. Azért kellett neki a törvény, hogy felépíthesse a hazugságát, hogy minden a homoszexuálisok miatt van

– mondta a német politikus.

Persze értem, hogy a Fidesznek olyan erős dominanciája van a magyar sajtóban, hogy nehéz Magyarországon ezt a hazug narratívát vitatni.

Pedig valójában ezek az eljárások arról szólnak, hogy Orbán ezt a csodálatos országot a személyes tulajdonává teszi, úgy tesz, mintha egy uralkodó volna. Kifacsarja az országból az utolsó eurót is magának.

Nagyon ócska ez a gyermekvédelmi szöveg, amit a lopásai leplezésére talált ki. Nem találok szavakat rá, annyira szégyenteljes. Arra kérem a magyarokat, hogy nézzenek a dolgok mögé, és ne essenek Orbán csapdájába, ne higgyenek a Patyomkin világnak, amit felépített.

loading...