Folytatódik a háború Ukrajnában – ez történt éjjel és ma reggel

Kép forrása: Reuters

Az orosz-ukrán háború legfrissebb történései:

  • hét orosz bankot kizárnak a SWIFT néven ismert nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből
  • a világ legnagyobb cégei sorra jelentenek be szankciókat Oroszország ellen
  • Az oroszok bombázni kezdték Zsitomirt, Kijev külvárosi részein többfelé robbanásokat lehetett hallani, Mariupolt helyi források és a brit védelmi minisztérium információ szerint körülzárták az orosz csapatok, Harkivot újra rakétákkal lőtték, majd orosz katonák szálltak le a városban.

Az invázióban való szerepvállalása miatt Belarusz ellen is elkezdenek szankciókat kivetni egyes országok. Oroszország a gazdasági összeomlástól tartva újabb intézkedést hozott:

szerdától tilos az országból kivinni 10 ezer dollárnál nagyobb értékű valutát. Szerdán sem nyit ki az orosz tőzsde.

A kínai külügyminiszter telefonon beszélt ukrán kollégájával. Kína közölte: szívesen közreműködne a tűzszüneti tárgyalások előmozdításában.

Joe Biden megtartotta első State of the Union beszédét, amelyben sokat foglalkozott Ukrajnával, és további Oroszország szankciókat jelentette be:

 kitiltják az orosz repülőgépeket az USA légteréből, és az orosz oligarcháknak is megüzente, “ennyi volt”.

“Európai szövetségeseinkkel együtt felkutatjuk és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxus ingatlanjaikat, a magánrepülőiket” – mondta Biden, aki szerint Putyin csúnyán elszámolta magát, amikor háborút indított Ukrajna ellen.

Az oroszok elfoglalták Herszont, máshol nem haladnak olyan jól

Az orosz hadsereg elfoglalta a dél-ukrajnai, a Krímhez közel fekvő Herszont. A 280 ezer lakosú város elfoglalásának hírét nem csak az oroszok közölték, a brit védelmi minisztérium is megerősítette.

A britek azt is hozzátették:

összességében még így is csak alig tudtak előrehaladni az oroszok az elmúlt 24 órában. Ennek egyszerre oka az erős ukrán ellenállás és a logisztikai nehézségek.

Úgy számolnak, hogy már több, mint 660 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

loading...