Putyin megőrült? Már a külsejét is elhanyagolta, mikor legutóbb tárgyaláson jelent meg

Annyira ésszerűtlen döntésnek tűnik az Ukrajna ellen indított orosz háború, hogy egyre többen vetik fel: valami nincs rendben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Legutóbb pedig, amikor az orosz gazdaságot irányító elittel tanácskozott, már külseje is elhanyagolt volt Putyinnak.

Egyre több politikus, elemző és kormányzati tisztségviselő kérdőjelezi meg Putyin mentális állapotát, felvetve a lehetőségét, hogy Oroszországot egy téveszméktől fűtött, a valóságtól teljesen elszigetelődött, paranoiás, furcsán viselkedő ember vezeti.

Az amerikai hírszerző bizottság egyik vezetője szeretné, ha többet is megoszthatna

Szombaton Marco Rubio, az amerikai szenátus hírszerző bizottságának legmagasabb rangú republikánus vezetője, aki pozíciójánál fogva hozzáfér titkos hírszerzési elemzésekhez, a Twitter-oldalán kijelentette:

Szeretném, ha erről többet is megoszthatnék, de most csak annyit mondhatok, hogy valami nincsen rendben Putyinnal. Mindig is egy gyilkos volt, de most más és súlyosabb problémája van. Hiba lenne azt feltételezni, hogy ugyanúgy fog reagálni, mint öt évvel ezelőtt.

Rubio később hozzátette, hogy Putyin korábban mindig is büszke volt arra, hogy kordában tudja tartani az érzelmeit, de mostani dühkitörései ennek az érzelmi kontrollnak a gyengülését jelzik. Jake Tapper, a CNN műsorvezetőjének beszámolója szerint Rubio kijelentette:

Úgy tűnik, hogy valamiféle neurológiai vagy pszichológiai problémája van.

A képviselőház hírszerző bizottságának egyik magas rangú republikánus tagja a Fox Newsnak arról beszélt, kezdi „igazán megkérdőjelezni” Putyin „mentális fittségét”, míg Barack Obama egykori amerikai elnök volt moszkvai nagykövete, Michael McFaul szerint az orosz elnök mostanában „zavarodottnak” tűnik.

Hasonló véleményen volt Condoleezza Rice egykori amerikai külügyminiszter, aki a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában azt mondta, Putyin „mindig is számító és rideg volt”, de most „szeszélyesnek” tűnik.

Tom Nichols amerikai nemzetbiztonsági szakértő arról beszélt, hogy még soha nem látta ennyire paranoiával telinek az orosz elnököt.

A New York Times beszámolója szerint az amerikai kormányzat tagjai is felvetik annak a lehetőségét, hogy Putyin „megtébolyodott”, míg a Politico információi szerint több európai vezető is aggódik elmeállapota miatt.

Brit védelmi miniszter: teljesen megőrült

Ben Wallece brit védelmi miniszter egy beszélgetés közben kijelentette, hogy Putyin „teljesen megőrült”, Boris Johnson brit kormányfő szerint „illogikus és irracionális állapotban van”, míg Milos Zeman cseh elnök „őrültként” hivatkozott rá.

Bernard Guette francia európai parlamenti képviselő egy francia rádióadónak adott interjújában pedig közölte:

Szerintem kezdi elveszíteni kapcsolatát a valósággal, hogy finoman fogalmazzak.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy arra utal-e, hogy Putyin megőrült, a politikus közölte, hogy „igen”.

Putyin megváltozott

A Putyint régóta figyelő elemzők, politikusok és országvezetők szerint az utóbbi években, ezen belül is főképp a járvány alatt, teljesen megváltozott az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista által „bunkerben élő öregemberként” jellemzett orosz elnök viselkedése.

Putyin minden más ország vezetőjénél jobban elszigetelte magát a világtól a koronavírus-járvány idején, és csak tanácsadóinak egy nagyon szűk köre találkozhatott vele. Ezen időszakban megszállottja lett saját történelmi hagyatékának, és annak a gondolatnak, hogy újra nagyhatalommá kell tennie Oroszországot.

Nem a régi Putyin

Condoleezza Rice kijelentette, hogy „többször is találkoztam már vele, és ez most egy másik Putyin, aki úgy viselkedik, ahogy korábban még soha nem látta, és ugyanezt mondta McFaul, közölve, hogy „harminc éve figyelem Putyint”, aki szerinte mostanra „megváltozott”, és „teljesen elvesztette kapcsolatát a valósággal”.

Ugyanazt mondta a francia elnök egyik közeli munkatársa a Wall Street Journalnak, elmondása szerint Emmanuel Macron úgy látta, megváltozott Putyin viselkedése a járvány alatt, és ezt csak megerősítette, amikor személyesen is találkoztak. Egy francia tisztségviselő szavai szerint Putyin „ridegebb és elszigeteltebb lett”.

Az a Putyin, akivel a Kremlben találkozott, nem ugyanaz a Putyin volt, akit 2019 decemberében látott

– mesélte egy francia tisztségviselő az AFP hírügynökségnek. Hasonlóan nyilatkozott a CNN-nek Sauli Niinistö finn elnök, aki évek óta rendszeresen beszélt az orosz elnökkel. Szerinte „megváltozott a viselkedése” Putyinnak, aki jóval agresszívabb hangnemben beszélt vele.

Legutóbbi megbeszélésén már a külseje is elhanyagolt volt

Putyin összehívta az orosz gazdaság vezetőit, hogy tárgyaljon velük, de még őket sem engedte közel magához. Ezúttal is egy gigantikus asztalnál ültette le őket:

Putyin furcsa tekintete mellett az is feltűnt a tudósítóknak, hogy kezdi testileg is elhanyagolni magát az orosz elnök. Például a körmét sem vágja már le:

Miközben Putyin az asztal végén trónolt, az orosz gazdaság kulcsszereplői ilyen arcokat vágtak:

loading...