Lengyelország nagy kockázatot vállalhat: ukrán hírek szerint megengedik, hogy tőlük szálljanak fel ukrán harci gépek

Az ukrán parlament tegnap jelentette be, hogy 70 harci repülőgépet adományoz nekik Lengyelország, Bulgária és Szlovákia. Ukrán híroldalak arról is írnak, hogy Lengyelország engedélyezte az ukránoknak, hogy lengyel repülőterekről szálljanak fel a frissen adományozott gépekkel és végezzenek műveleti tevékenységet Ukrajna légterében – írja a Portfolio.

Lengyelország és az EU még nem erősítette meg ezeket a híreket, de jelentős eszkalációs kockázat lenne egy ilyen manőverben, ami Varsót is belesodorhatja az ukrán háborúba.

Tegnap jelentette be az ukrán parlament, hogy 70 harci repülőgépeket – MiG-29-es vadászgépeket és Szu-25-ös csatarepülőgépeket – kapnak Lengyelországtól, Bulgáriától és Szlovákiától. A híreket csupán ukrán forrásokból lehet egyelőre olvasni és megjelentek az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ oldalán is. Az érintett országok, sem az EU nem erősítette még meg.

Szintén ukrán források – és fontos hangsúlyozni: egyelőre CSAK ukrán források – arról írnak, hogy Lengyelország azt is engedélyezte az ukrán légierőnek, hogy bázisaikat használják arra, hogy a harci repülőgépeikkel Ukrajna légterében végezzenek feladatokat.

Ha igaz a hír, ez igencsak jelentős eszkalációs kockázat és lényegében azt jelenti, hogy nagyon nagy esély van rá, hogy Lengyelország is belesodródik a háborúba. „Ideális” esetben az orosz légvédelem „csak” akkor nyit tüzet a gépekre, miután felszálltak: Fehéroroszországban állomásozó Sz-400-asaikkal simán le tudják őket szedni, mielőtt Ukrajna légterébe érnek.

Rosszabb esetben lengyel repterek is célponttá válhatnak. Ez azt jelentené, hogy egy NATO-ország területén zajlanának hadműveletek, ami beláthatatlan következményekkel lehet a világ biztonsági stabilitására nézve.

Legjobb esetben arról van szó, hogy az egész ukrán propaganda, és ferdítésen, valótlanságon alapul. Nem ez lenne az első eset.

A NATO, ezen belül Lengyelország sem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba, melynek az észak-atlanti szövetség nem részese – jelentette ki egybehangzóan Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtóértekezletükön.

Stoltenberg újságírói kérdésre külön kihangsúlyozta, hogy a NATO nem akar a konfliktus részese lenni, kiállnak ugyanakkor Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küldenek.

„Ezért nem áll szándékunkban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőket sem küldünk az ukrán légtérbe” – jelentette ki. Stoltenberg nyilatkozatát Duda is megerősítette, hozzátéve: a harci repülőgépek küldése a NATO beavatkozását jelentené az Ukrajnában zajló konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese.

(MTI)

loading...