Friss hírek, videó az orosz támadás harmadik reggeléről: megkezdődött Kijev ostroma

A Fox News helyszíni tudósítója szerint megkezdődött Kijev ostroma, heves utcai harcok folynak. Az ukrán hadsereg közben arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. Az oroszok a város egyik fő ütőerének számítő Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de ott is feltartóztatták őket. Az Interfax ukrán hírügynökség szerint az orosz egységek megtámadtak egy kijevi áramtermelő állomást is.

Az ukrán haderő bejelentette:

megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába vinni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

A Sky News brit hírcsatorna az NBC amerikai hírtévére hivatkozva bejelentette, Kazahsztán visszautasította, hogy részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában és nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár népköztársaságokat. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést.

Több irányból támadják az ukrán fővárost, az utcai harcok Kijev belvárosában folynak, ahol folyamatos fegyverropogást és robbanások hangját hallani:

Zelenszkij visszautasította az amerikai kimenekítést

A The Washington Post szerint az Egyesült Államok felajánlotta Vlodomir Zelenszkij ukrán államfőnek, hogy kimenekíti Kijevből, de ezt egyelőre visszautasította, noha korábban ő maga mondta, hogy ő Oroszország első számú ellensége, akit ki akarnak végezni. Az elnök ennek ellenére úgy döntött, marad. Szerinte Kijev sorsa most dől el. Az elnök előzőleg arra kérte az ukránokat, hogy ahol csak lehet, tartóztassák fel az ellenséget.

Egy ukrán parlamenti képviselőnő kalasnyikovval pózol

Az ukrán országgyűlés egyik képviselője, Kira Rudik, úgy döntött, megtanul kalasnyikovval lőni, hogy megvédhesse a támadás alatt álló Kijevet – írja a Guardian.

A CNN-nek nyilatkozó politikus szerint furcsa érzés, hogy egyik pillanatról a másikra abba kellett hagynia a parlamentben való munkát, és fegyvert kellett ragadnia, hogy megvédhesse Kijevet. Ugyanakkor érezte, hogy tennie kell valamit.

Először Harkivban voltak problémák a világhálóval, még csütörtökön, de szombat hajnalra az ország többi részén, többek között Kijevben is tapasztaltak a kimaradásokat.

loading...