Fordulópont Németországban: hatalmas fegyverszállítmányt küldenek Ukrajnába, az EU is erről dönthet

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője vasárnap este hat órára rendkívüli, virtuális külügyminiszteri találkozóra hívta a tagállamok tárcavezetőit. A cél, hogy további intézkedéseket fogadjanak el Ukrajna támogatására.

Sürgősségi segélycsomagot fogok javasolni az ukrán fegyveres erőknek, hogy támogassuk őket hősies harcukban

– írta Josep Borrell a Twitteren. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta, hogy az EU meg fogja könnyíteni a katonai célú segélyszállítmányok eljuttatását Ukrajnába.

Fordulópont Németországban

A német kormány eddigi meglehetősen puha álláspontja az orosz-ukrán konfliktusban változásnak indult:

Eredetileg mindenféle fegyverszállítástól elzárkóztak, arra hivatkozva, hogy Németország elvből nem szállít fegyvert katonai konfliktus sújtotta területekre. 

Az igazi áttörés szombaton következett be, amikor gyors egymás utánban jelent meg két hír, miszerint a németek 400 páncéltörő gránátvetőt küldenének az ukránoknak egy közvetítő ország segítségével, ami után Olaf Scholz még több fegyver szállítását jelentette be:

1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger rakétát küldenek Kijevnek.

A holland kormány arról tájékoztatta a holland képviselőházat, hogy 200 Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajnába. Ezek a rakéták körülbelül 5 kilométeres távolságig képesek eltalálni repülőgépeket és helikoptereket.

Belgium pedig már útnak is indított egy konvojt, ebben azonban egyelőre nincsenek fegyverek. A szállítmány védőfelszereléseket, például testpáncélt, sisakokat, illetve éjjellátó készüléket tartalmaz. A híradások szerint kétezer gépfegyvert fog is küldeni Belgium.

Ezen túlmenően a jelenleg Észtországban állomásozó belga aknavadászok, illetve harci repülőgépek küldetését is kiterjesztik, de továbbra is csak a NATO-területen vethetik be őket.

Fegyvereket vagy lőszereket küld még az USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Szlovákia és a Baltikum országai is.

loading...