Márki-Zay Péter: Óriási fenyegetés ma Magyarország biztonságára Putyin, és nemzetbiztonsági kockázat az áruló Orbán Viktor

MZP be akarta módszerolni Gyurcsány Ferencet és Jakab Pétert.
Kép forrása: Márki-Zay Péter/Facebook

„Magyarországnak a NATO leghűségesebb tagjának kell lennie, nem olyan árulónak, mint Orbán, aki hazaáruló” – jelentette ki Márki-Zay Péter a Telex által szemlézett a Partizán műsorában, ahol az ukrajnai háborúról kérdezték.

A kormányzati médiában egy korábbi nyilatkozata miatt napok óta azzal támadják, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, szerinte ez nem igaz. Ő most is csak azt mondja, hogy mindenben a NATO-t kell követnie az országnak, a NATO-ban pedig fel sem merült eddig, hogy fegyvereket vagy katonákat küldenének Ukrajnába.

„A NATO az egyetlen, amely biztonságot adhat Magyarországnak” – fogalmazott Márki-Zay, és arról beszélt, hogy az oroszok által fenyegetett tagállamok NATO csapatokat kapnak erősítésként, Orbán azonban „áruló módjára”, „Putyin parancsára” nem engedte be ezeket a csapatokat az ország területére.

„Óriási fenyegetés ma Magyarország biztonságára Putyin, és (…) nemzetbiztonsági kockázat az áruló Orbán Viktor.”

Márki-Zay támogatja az oroszok elleni gazdasági szankciókat, azonban nem gondolja, hogy az orosz gázcsapokat el kellene zárni, „mint ahogy Orbán aljas, hazaáruló módon elzárta a gázcsapot az ukránok elől Putyin parancsára”. Azt is hozzátette, hogy sehol sem merült fel Európában, hogy a gazdasági szankciók a gázimportot is érintsék.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje továbbra is azt követeli, hogy

  • a magyar kormány állítsa le Paks 2 engedélyezési eljárását,
  • azonnal tiltsák ki az országból az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot,
  • Szijjártó Péter pedig vissza küldje vissza az orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését.

Ezen felül Márki-Zay hozzátette azt is, hogy Magyarországnak ki kellene tiltania a légteréből az orosz gépeket.

Márki-Zay Ukrajnába utazott volna, de figyelmeztették

Márki-Zay arról is beszélt, hogy szolidaritásból meg akarta látogatni a kárpátaljai magyarokat, ám meg nem nevezett ukrán források erősen nem tanácsolták ezt neki. A miniszterelnök-jelölt szerint amiatt mondták ezt, mert attól féltek, hogy már az oroszok fogják ellenőrizni az ukrán-magyar határt, és esetleg nem engednék őt vissza Magyarországra.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem számít arra, hogy a háború miatt elhalasztanák az országgyűlési választást, Orbán Viktornak szerinte ez most nem érdeke, és ezért nem fogja kezdeményezni a Fidesz. A hintapolitikának Márki-Zay szerint véget kell vetni, és Orbánnak ki kell jelentenie, hogy „mindenben a NATO álláspontját fogja követni, és nem lesz többé Putyin bérence és árulója az unión belül.”

loading...