Biden bünteti Putyint: felfoghatatlan méretű orosz vagyont fagyasztanak be az amerikaiak

Kép forrása: AP

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatója elején ismertette, mi történt a mai nap Ukrajnában. Biden szerint az USA-nak mindig is kötelessége volt szembe szállni a gyengébbeket terrorizáló országokkal, így most Oroszországgal is. Ezermilliárdos orosz vagyont zárolnak az amerikaiak.

Az amerikai elnök kijelentette:

Putyin az agresszor, ő választotta ezt a háborút, és felelni fog érte.

Joe Biden ismertette az USA által bevetendő szankciók listáját is, amiket a G7-országokkal és az EU-val konzultálva alkottak meg:

 • Befagyasztják négy nagy orosz bank amerikai számláit, amelyek együtt mintegy 1 billió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek az Államokban.
 • Korlátozzák Oroszország képességét arra, hogy dollárban, fontban, euróban vagy jenben üzleteljen.
 • Megállítják az orosz hadsereg finanszírozásának és növelésének képességét.
 • Korlátozzák, hogy Oroszország versenyképes legyen a XXI. századi high-tech gazdaságban.

Befagyasztják további négy nagybank amerikai vagyonát, amelyeket a korábbi szankciók nem érintettek, köztük a második legnagyobb orosz bankét, a VTB-ét. 

Biden kijelentette:

nincs tervben, hogy tárgyaljon Putyinnal Ukrajna megtámadása után. Putyin pária lesz a nemzetközi színtéren. Putyin döntése, hogy egy teljesen igazolhatatlan háborút indít Ukrajna ellen, Oroszországot gyengébbé, a világ többi részét erősebbé teszi.

Az amerikai elnök szerint Putyinnak sokkal nagyobb ambíciói vannak Ukrajnánál: helyre akarja állítani az egykori Szovjetuniót.

Az amerikai elnök elmondta, Németországba és Lengyelországba új amerikai csapatokat telepítettek, de ezúttal is hangsúlyozta: nem küldenek amerikai katonákat Ukrajnába.

Csapataink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem hogy megvédjék és megnyugtassák NATO-szövetségeseinket keleten

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e közvetlenül Putyin elleni szankciók, azt válaszolta, azok is az asztalon vannak, de arra nem adott választ, hogy most miért nem szankcionálták az orosz elnököt.

Az orosz bankok elleni szankciók legalább annyira súlyosan fogják érinteni Oroszországot, mintha kizárnák őket a SWIFT-ből, válaszolta egy másik újságírói kérdésre.

A CNN értesülései szerint több ezer amerikai katona érkezik

A CNN egy magasrangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról ír, hogy az Egyesült Államok hétezer katonát küld Európába. Biden azt mondta, hogy

Észtországba, Lettországba, Litvániába, Lengyelországba és Romániába érkeznek egységek, melyek már eddig is Európában állomásoztak. Egy NATO-átcsoportosítás keretében Németországba is további amerikai katonákat csoportosítanak.

A Fehér Ház közleményben tette közzé a szankciók pontos listáját

A közleményt a Telex szemlézte:

 • Megszakítják Oroszország legnagyobb pénzintézetének, a Sberbanknak, és 25 leányvállalatának az amerikai pénzügyi rendszerrel való kapcsolatát.
 • Teljes körű blokkoló szankciókat vezetnek be Oroszország második legnagyobb pénzintézete, a VTB Bank (VTB) ellen, beleértve 20 leányvállalatát is. Ez az intézkedés befagyasztja a VTB minden, az amerikai pénzügyi rendszerrel érintkező eszközét, és megtiltja az amerikai személyeknek, hogy velük üzleteljenek.
 • Ugyanilyen, teljes körű blokkoló szankciókat vezetnek be három másik jelentős orosz pénzintézettel, a Bank Otkritievel, Sovcombank OJSC-vel és Novikombankkal, valamint 34 leányvállalatukkal szemben is.
 • Új adósság- és tőkekorlátozásokat vezetnek be a tizenhárom befolyásos orosz nagyvállalat és szervezet ellen. Az érintett vállalatok: Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot és Russian Railways.
 • További teljes blokkoló szankciókat vezetnek be az orosz elit legbefolyásosabb tagjai és családtagjaik ellen.
 • 24 fehérorosz magánszemély és szervezet ellen is szankciókat vezetnek be az Ukrajna elleni invázió támogatása miatt. Ezek között szerepel két jelentős fehérorosz állami tulajdonú bank, kilenc védelmi cég, valamint hét, a rezsimhez kapcsolódó tisztviselő.
 • Korlátozzák szinte valamennyi amerikai termék és bizonyos amerikai eredetű szoftverek, technológiák vagy berendezések felhasználásával külföldi országokban gyártott termékek katonai célú, oroszországi importját.
 • Megtagadják érzékeny technológiák oroszországi importját, amely elsősorban az orosz védelmi, repülési és tengerészeti ágazatot célozza, hogy elvágja Oroszország hozzáférését a csúcstechnológiához.
loading...