Több száz tanárszakos egyetemista állt ki a sztrájkjogért harcoló pedagógusok mellett

Kép forrása: MTI

Három nap alatt több mint 670 tanárszakos hallgató írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amellyel a sztrájkjogért harcoló tanárok mellett állnak ki – írja az Eduline, a HVG oktatási szakportálja.

A hallgatók szerint olyan kérdések vetődnek fel az egyetemi éveik alatt, hogy

  • milyen közoktatás vár rájuk?
  • milyen világba csöppennek majd tanárként?
  • egyáltalán szeretnének tanárként elhelyezkedni?

Az aláírók szerint ezekre a kérdésekre a kormány sztrájkrendelete után nehezebb választ adni.

A rendelet előírja, hogy sztrájk alatt is meg kell tartani a tanórák többségét, és gyerekfelügyeletet is biztosítani kell az intézményekben, ezzel kvázi ellehetetlenítik a munkabeszüntetést.

A pedagógus-szakszervezetek szerint a rendelet alaptörvény-ellenes, ezért – ha kell – nemzetközi bíróság elé viszik az ügyet. Közben legalább tizenkét iskolában kezdtek akciózni tanárok: úgy tiltakoztak a sztrájkrendeket ellen, hogy egy-egy napra megtagadták a munkát.

A tanárszakos egyetemisták nyilatkozatukban azt írták, szeretnének szolidaritást vállalni azokkal a tanárokkal, akik az elmúlt napokban polgári engedetlenségi akcióba kezdtek.

„Támogatjuk őket abban, hogy az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és az abban való részvételnek a jogával”.

Hozzátették: Szolidaritásukról önállóan döntöttek, nyilatkozatuk nem áll összefüggésben sem egyetemeikkel, sem a szakszervezetekkel, sem gyakorlóiskoláikkal sem.

Elindultak a tanárok: újabb iskolákban áll le a tanítás polgári engedetlenség miatt

loading...