Elindultak a tanárok: újabb iskolákban áll le a tanítás polgári engedetlenség miatt

Második hete folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók az iskolákban, miután egy február 11-én megjelent kormányrendelet lényegében ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát.

A Telex arról számolt be, hogy hétfőn még több iskola csatlakozott az akcióhoz:

  • a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium,
  • Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárai.
  • Budapesten a Leövey Klára Gimnázium, a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum, a Fekete István Általános Iskola, és a Corvin Mátyás Gimnázium tanárai csatlakoztak az engedetlenséghez.

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjai pedig közös nyilatkozatban fejezték ki a szolidaritásukat a tanárok mellett.

A Radnóti Miklós Gimnázium 31 pedagógusa, a tanári kar több mint fele nem veszi fel a munkát hétfőn. A Zrínyi Ilona Általános Iskola 22 tanára csatlakozik a polgári engedetlenséghez, és nem végeznek oktató-nevelő munkát. A Leövey Klára Gimnázium 33 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn a kb. 70 fős tanári karból. A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumból 16 tanár vesz részt a tiltakozásban. Az egyik pedagógus szerint egy szakképzési iskolában ez nagyon jó számnak tekinthető.

A Fekete István Általános Iskolában négyen kezdték meg a tiltakozást, ők a munkaidő 50 százalékában fognak engedetlenkedni. A Corvin Mátyás Gimnázium 16 tanára vesz részt az engedetlenségben 8:30 és 14:30 között.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjainak szolidaritási nyilatkozatát már több mint 700-an aláírták.

A szakszervezetek március 16-ra hirdettek újabb sztrájkot az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Eszerint gyermekfelügyeletet kell adni minden, sztrájkkal érintett iskolában, az órák felét meg kell tartani, az érettségizőknek pedig az összes szakórát meg kell tartani. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot, ezért tiltakoznak polgári engedetlenséggel.

loading...