Sikeres akció, gyűlik a pénz: a világ minden részéről utalnak az angliai magyaroknak, hogy április 3-án el tudjanak menni szavazni

Kép forrása: MTI

A Nagy-Britanniában élő magyarok számára az Orbán-kormány alaposan megnehezítette a voksolást, ezért az idei választásra összefogtak és pénzt gyűjtenek, hogy minél több ember eljusson a szavazóhelyiségekig. Az akció sikeresnek tűnik, a világ minden tájáról érkeznek az utalások – értesült a Magyar Hang.

A Diaspora Aid nevű angol alapítvány figyelemfelhívó videójában Kata arról beszél, hogy

12 órát és több száz kilométert kell utaznia áprilisban azért, hogy szavazhasson. Pusztán azért, mert Dél-Walsben él.

„Segítsetek szavazni!” – kéri a Facebookra feltöltött videóban, és úgy tűnik a segítség idén nem marad el.

A fiatal nő egyike annak a több tízezer, Angliában élő magyarnak, akiket nehéz helyzetbe hozott a Fidesz szájíze szerint formált választási törvény. 

A hátrányos megkülönböztetés nem csak távolságban és elvesztegetett időben, de pénzben is mérhető. A Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb területű Egyesült Királyságban jelenleg csak három helyszínen: a londoni nagykövetségen, és a manchesteri valamint az edinburghi konzulátusokon lehet voksolni.

Az oda-visszaút lakhelyüktől függően tömegközlekedéssel akár 60-80 fontba (25-34 ezer forintba is) kerülhet a legközelebbi urnáig, és az autós út sem sokkal olcsóbb. Ez a kiadás magában visszariaszthat a választástól. Sok angliai magyar fizikai munkából, pennyt pennyre rakva próbál megélni: devizahitelt fizetnek, vagy éppen Magyarországon maradt családtagjaikat támogatják, kiadásaik mellett komoly érvágás lenne az áprilisi részvétel.

Az igazságtalan helyzeten próbál változtatni, de legalábbis enyhíteni a civil aktivistákból és négy állandó tagból álló Diaspora Aid. A civil szervezet nemzetközi gyűjtést szervezett, az adományokból pedig a választásokon résztvevők úti költségeit egyenlítik ki. A civilek 30 ezer fontot szeretnének összekalapozni.

 „A kezdeményezés február 6-án indult, azóta közel háromszázan támogatták a gyűjtést, és több mint 8700 fontot utaltak. Ez már akkor is óriási eredmény lenne, ha ennyinél megáll a mutató, hiszen így is több száz honfitársunk szavazását tudjuk megkönnyíteni” 

– mondta a Magyar Hangnak Láng Balázs, az alapítvány Angliában élő igazgatója.

Láng hangsúlyozta, ők csupán egyenlő esélyeket szeretnének teremteni a választópolgárok számára. „Gondoljon csak bele: Bulgáriában – az EU nálunk is korruptabb országában – tavaly megismételt országgyűlési választást tartottak, és az Egyesült Királyságban összesen 135 helyszínen várták a bolgár választókat. Nekünk meg jut három. Azzal, hogy a kormány a lehető legszűkebbre szabja a lehetőségeinket, lényegében a választók alapjogait sérti meg” – mondta a Diaspora Aid vezetője.

Hangsúlyozta:

ők nem osztanak pénzt vagy krumplit, nem vásárolnak szavazatot – és még csak alkotmánysértő módon sem járnak el. Hiszen az Alaptörvény kimondja: „a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni.”

Itt pedig nem buszoztatásról van szó, hanem az útiköltség későbbi rendezéséről: az igénylők már most regisztrálhatnak a támogatásra, voksolás után pedig a Diaspora Aid aktivistánál kell, hogy jelentkezzenek, az útiköltségeket igazoló dokumentumokkal: busz- vagy vonatjeggyel, üzemanyagszámlával.

„Lesz, akinél anyagi helyzetétől függően akár a költségek egészét visszatérítjük, de legalábbis hozzájárulunk az összeghez. Sőt: aki egész napját rászánja az utazásra, vagy éppen gyerekkel érkezik, annak szükség esetén szállást is tudunk intézni a szavazás városában”

– ígéri Láng Balázs.

A Magyar Hang azt is megtudta, a 11000 fontnyi (majdnem 5 millió forint) adomány nyolcvan százalékát magyarországi támogatók adták össze, a maradékot pedig a világ minden részéről utalták el. A gyűjtés március 6-ig tart, és a civil szervezet 30 ezer font összegyűjtését tűzte ki célul – ennyiből több ezer angliai választó utazását lehetne támogatni.

Az adományozó felület itt elérhető.

loading...