A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tiltakoznak a kormány aljas rendelete ellen: nem dolgoznak kedden a tanárok

Megkönnyeztük, ahogy férje búcsúztatja az iskolát elhagyó tanárnőt
Kép forrása: MTI

Nem vette fel a munkát kedden reggel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 15 oktatója. A pedagógusok ezzel a kormány pénteken kiadott sztrájkrendelete ellen tiltakoznak, amiben rögzítették, hogy a tanárok munkabeszüntetését csak úgy engedélyezik, ha az észrevétlen marad az intézmények működése szempontjából.

A Kölcsey oktatói a kőbányai Szent László Gimnázium 12 oktatójához csatlakoztak, akik hétfőn polgári engedetlenség keretében nem vették fel a munkát, hogy tiltakozzanak a Fidesz sztrájkrendelete ellen. A polgári engedetlenségben résztvevő tanárok az intézmény dísztermében voltak egész nap, az iskolában a tanítást csoportösszevonásokkal oldották meg.

Tóth Viktor, az iskola egyik oktatója azt mondta a hvg.hu-nak, hogy

nem tudja, milyen retorzióban lesz részük, azt viszont csak remélni tudja, hogy mivel csupán egy egynapos munkabeszüntetésről van szó, a retorzió is ezzel lesz arányos. A Szent László Gimnázium homlokzatára reggel kifeszítettek egy molinót is, miszerint a „Sztrájk alapjog!”.

Törley Katalin, a Kölcsey egyik tanára kiemelte, hogy akciójuk nem a diákok, nem az igazgató, de még csak nem is a tankerület ellen irányul, kizárólag a pénteki kormányrendelet ellen tiltakoznak vele. Mint mondta, hivatalos levélben tájékoztatta a munkabeszüntetésről az intézményvezetőt, aki jelezni fogja ezt a tankerület vezetője felé is.

Törley azt mondta, számolnak a lehetséges retorziókkal is. Mint mondta, legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a munkabérükből fogják levonni a mai napot, azonban többen attól tartanak, hogy elveszítik az állásukat a kiállásuk miatt. Törley elmondása szerint a kirúgást valószínűtlennek tartja, hiszen így is tanárhiány van, ugyanakkor kiemelte, hogy aránytalan retorzió lenne az egynapos munkabeszüntetésért. Az iskola bejáratánál a tanárok ugyanazzal a szöveggel függesztettek ki molinót, mint hétfőn a Szent László tanárai: “A sztrájk alapjog!”.

loading...