Orbán választási kampánya miatt sorra zárnak be a benzinkutak – van olyan megye, ahol válságtanácskozást tartanak

DK akciózott Orbán dolgozószobájánál
Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Fidesz szerint remekül működik az árstop

Orbán Viktor szombati évértékelőjében jelentette be, hogy három hónappal, május 15-ig meghosszabbítja a kormány az üzemanyagár-stopot. Az rtl.hu arról ír, hogy akár minden második magyarországi vállalkozás bezárhatja benzinkútját.

„Az üzemanyag ára nálunk az ötödik legalacsonyabb. Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk. Az árstop itt is bevált, ezért három, további három hónappal meghosszabbítjuk”

– indokolta a sokakat nehéz helyzetbe hozó döntést Orbán.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint azért is vált be a 480 forintos ár, mert jelenleg a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne. Az üzemanyagárstop pedig fél százalékkal hozzájárul az infláció csökkentéséhez. Az inflációt valóban csökkenti, azonban így is rekord magas:

a KSH januári adatai szerint 7,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, az üzemanyagok ára pedig konkrétan 22,5 százalékkal lett magasabb januárról januárra.

Tolna megyében több mint tízezren maradhatnak üzemanyag-ellátás nélkül

A Népszava arról adott hírt, hogy üzemanyag-készleteik kifogytával mindhárom Tolna megyei kútját bezárja az Androméda Kft. Ezzel Őcsény, Bogyiszló és Szedres mintegy 13 ezer lakója üzemanyag-ellátás nélkül marad. A cég 2020-ban 416 millió forintos forgalom mellett 6,3 millió forintos nyereséggel zárt. Az átmeneti leállásra veszteségeik csökkentése miatt kényszerülnek.

A Tolna megyei Őcsény polgármestere a 444-nek elmondta, hogy

válságtanácskozást tartanak, mert a bezárás nagyon rosszul érinti a környék lakóit, mezőgazdasági dolgozóit és az önkormányzatokat is. Vész esetben akár Szekszárdról kellene szállítani a benzint.

Szintén sikerült beszélni egy Heves megyei benzinkutassal, akinek két kútja van, a miniszterelnöki bejelentés hatására pedig még inkább tanácstalan lett.

„Forr bennem a düh, de nem tudom, hogy mit tegyek. Bezárni sem akarok, mert félek a NAV büntetésétől, ha pedig nyitva vagyok, minden nap a veszteséget termelem, ellenben a családomat valamiből fenn kellene tartanom”

– fogalmazott a benzinkutas.

Elmondása szerint az egyik kútjára eleve 100 milliós hitelt vett fel, előre szépen ki is számolták, hogy 5 év alatt miként fogja a kút kitermelni a törlesztőt. Jelenleg november óta, tehát 3 hónap alatt 6,5 millió forint veszteség érte.

Van olyan kút, ahol korlátozzák mennyit lehet tankolni

Beszámolójuk szerint a kutak egy részén korlátozzák, hogy mennyit lehet tankolni. Van olyan hely, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, és olyan is, ahol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt.

Az RTL-nek a Holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter azt mondta: ha tovább drágul az olaj, akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját, „több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud 3 hónapig elszenvedni”.

loading...