Az EU nagy bejelentést tett és figyelmeztették Orbán Viktort

Kemény üzenetet kapott Magyarország az EU-tól

Támogatásáról biztosította az Európai Unió igazságügyi biztosa az European Movement International nevű szervezet videókonferenciáján azt az elképzelést, hogy nemzetközi megfigyelők vegyenek részt a tavaszi magyar választáson – írta meg Euronews.

Didier Reynders azt mondta, hogy erre a lépésre az EU hitelessége miatt is szükség lehet, mert ha közösség tagjai igénylik, hogy harmadik országokban megfigyelőkkel kísérjék figyelemmel a demokratikus folyamatokat, akkor az Unión belül sem szabad elzárkózni ettől.

Korábban húsz magyar civil szervezet kérte az EBESZ-től, hogy küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót az áprilisi voksolásra, mert szerintük a választás tisztasága is veszélyben forog. Nem sokkal később hasonló kérést fogalmazott meg 19 ország több mint hatvan Európai Parlamenti képviselője is.

Didier Reynders arról is beszélt, hogy akár február végén is hivatalos értesítést küldhetnek Budapestre, így már a választás előtt elindítva a jogállamisági mechanizmust. Reynders egyenesen úgy fogalmazott, hogy számára nem jelentene problémát az eljárás megindítása a választás előtt.

loading...