Iványi Gábor Kádárral hasonlította össze Orbánt – a miniszterelnök számára lesújtó vélemény

A DK adományokat vitt Iványi Gáborék egyesületének.
Kép forrása: MTI

Iványi Gábor lelkész, Orbán Viktor gyerekeinek megkeresztelője, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője interjút adott Veiszer Alindának, amiben Orbán Viktornak is erőset üzent. Egy tíz évvel ezelőtti Balog Zoltán interjú apropóján mondja el az eddigi legkeményebb kritikát az Orbán-rendszerről Iványi.

A 2012-es interjúban az akkori miniszter nekiment Iványi egyházának, aki erre az Élet és Irodalomban válaszolt, de párbeszéd nem alakult ki, üzengetés maradt. Veiszer kérdésére Iványi azt mondta, ha ő jelentkezne, hogy üljenek le egy kávéra, annak olyan üzenete lenne, mintha a régi személyes ismeretséggel akarna valamit kijárni magának.

Hozzáteszi:

normális világban normális lenne, hogy döntéshozókkal beszélget az ember, de most erre nem nyitottak a döntéshozók, nem állnak szóba azokkal, akikről döntenek.

„Az egy másik kérdés, hogy nagyjából tudják, mit mondanék, és erre nem kíváncsiak. Megmondanám azt, amiben hajdan hittünk, ami miatt együtt csináltuk mondjuk Balog Zoltánnal az Egyház és Világ szamizdat folyóiratot, ami miatt én megnyitottam a kispesti parókiánkat, mert ők reformátusként nem jöhettek össze politikai okok miatt, és nálunk jöttek össze. Vagy megmondanám neki, hogy Zoli, te jártad ki nekem, hogy Mádl Ferenc tüntessen ki olyanokért, amik miatt most bírálsz, hát akkor most mit beszélsz, végiggondoltad magadban? Vagy esetleg négyszemközt elmondanám, hogy Zoli, a volt feleséged most is ott dolgozik nálunk. A lányaid ott laktak nálunk kollégiumban, és sosem mondtam, hogy boríts ide egy kis támogatást.”

„Ezeket elmondanám neki, hogy nem így ismertelek, nem így indultunk. Mit csináltatok a rendszerváltással? Eszünkbe nem jutott volna, hogy a Kádár-rendszer legnagyobb bűne, hogy nem ti vagytok hatalmon, hanem Kádár János. Kádár János nem volt olyan korrupt, mint ti”

– üzente meg Orbánnak.

Iványi azt mondta, nem sírja vissza a Kádár-rendszert, azzal más baj volt, de nem lehet azt mondani, hogy a két borzasztó rossz közül feltétlenül ezt kéne választani. Hozzátette: olyan emberek süvöltik, hogy „baloldal”, meg „Déká”, akik akkor pártfunkcionáriusok táskavivői voltak, „én meg mondjuk felfüggesztett börtönbüntetést töltöttem”.

Iványi a beszélgetés egy későbbi pontján, a mostani rendszerről, az emberi gonoszságról beszélve felidézi, hogy a főiskola ügyében kellett tárgyalnia most valakivel, aki végig kuncogott, miközben Iványi éppen arról beszélt, hogy a döntéshozók kilencedik éve nem tudnak dűlőre jutni olyasmiben, amiben már a bíróság is a javukra ítélt.

„Végig mulatozott a szemben lévő fél, aki kilenc évig nem talált időpontot arra, hogy beszéljünk. Megkérdeztem, hogy adtam-e okot erre, mire kibuggyant belőle, hogy őt még soha nem vádolták elfogultsággal. Mire mondtam, hogy akkor itt a pillanat, hogy értesüljön róla. Vagy mondjon le a posztjáról, vagy döntsön tisztességesen.” Döntés egyébként azóta sincs, mondta Iványi.

„Ha a félelem az, amivel az emberek megszólíthatók, akkor is azt gondolom, hogy arról kell beszélni nekik, hogy a sötétségben nem csak félelmetes dolgok vannak”,

– mondta arra a kérdésre, hogy összepasszintható-e politika és a vallásosság erkölcse, például a menekültek befogadását illetően.

Iványi szerint lehet erről kedvesen és szépen is beszélni, és lehet huhogni és ijesztgetni is. „Lehet tisztességesen politizálni. Azt mondani, hogy meg fogjuk találni a kivezető utat, ott vagyok veletek, ez egy jó közös ügy lesz, és nem azt mondani, hogy ki merre lát, vagy kezdjük el üldözni a ferdeszeműeket, romákat, Soros Györgyöt.”

A lelkész úgy véli, a hamis próféták is abból éltek, hogy azt mondták, amit az emberek hallani akartak, ha a félelem volt jó csemege, akkor huhogtak nekik.

loading...